Aantal iDeal-transacties 7,9% gestegen

Aantal iDeal-transacties 7,9% gestegen

In 2022 zijn er meer dan 1,2 miljard betalingen via iDeal gegaan. Dit is een stijging van 7,9 procent ten opzichte van 2021. De online betaalmethode laat dus een sterke groei zien, ondanks een algemene daling van 5 procent in het aantal ecommerce aankopen.

iDeal werd in 2005 opgericht en is onderdeel van Currence. Het is al jarenlang de meest populaire online betaalmethode in Nederland, met een marktaandeel van 70 procent.

In maart maakte Currence nog bekend dat het deze zomer een nieuwe versie van iDeal lanceert. Hierin kunnen consumenten een eigen profiel instellen met voorkeuren. Ook heeft de betaalmethode straks een aantal nieuwe functies, zoals uitgesteld en ‘snel’ betalen.

Ecommerce iDeal-betalingen dalen met 6%

Vorig jaar nam het aantal iDeal-betalingen in ecommerce af met 6 procent. Andere gebruiksmogelijkheden, zoals betalingsverzoeken voor bedrijven en consumenten, donaties aan goede doelen en betalingen voor facturen zijn gegroeid. In totaal zijn er 1,233 miljard betalingen met iDeal gedaan.

‘De cijfers laten de vitale rol van iDeal in het Nederlandse betaalverkeer zien.’

“Deze cijfers laten zien hoe vitaal de rol van iDeal is in het Nederlandse betaalverkeer. Dat het aantal ecommerce aankopen via iDeal is gedaald, is in lijn met de algehele trend van dalende aankopen via ecommerce. Dat blijkt ook uit de Thuiswinkel Markt Monitor van Thuiswinkel.org en Retail Insiders, waar wij samen met PostNL en de Betaalvereniging Nederland aan meewerken”, vertelt Daniël van Delft, CEO van Currence.

“In andere domeinen groeien we dus door. Samen met het feit dat we in 2022 bijna 100 procent beschikbaarheid konden bieden, maakt dat iDeal een ijzersterk jaar achter de rug heeft waar de gebruiker optimaal van geprofiteerd heeft.”

Overgenomen door European Payments Initiative

In april werd iDeal overgenomen door het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van Europese banken. EPI wil een betaalplatform voor heel Europa gaan vormen. Het verkent op dit moment hoe iDeal het beste past in de strategie om een betaalstandaard te ontwikkelen voor de Europese markt.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ecommerce News en Ecommerce News Europe.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten