iDeal overgenomen door Europese betaaldienst
iDeal wordt overgenomen door het European Payments Initiative (EPI), een samenwerking van Europese banken. Payconiq, technologieleverancier van iDeal en Belgische betaaldienst Bancontact, wordt ook overgenomen. iDeal moet volgens EPI de basis gaan vormen van een betaalplatform voor heel Europa.
iDeal werd in 2005 opgericht door ABN AMRO, ING en Rabobank en is sindsdien uitgegroeid tot het populairste online betaalmiddel in Nederland. Ruim 90 procent van online shoppers kiest voor iDeal tijdens het afrekenen.
iDeal en Payconiq gaan op in EPI
iDeal B.V. wordt overgenomen van Currence, een koepel van Nederlandse banken die de betaaldienst ook heeft opgericht. Het European Payments Initiative (EPI) neemt ook Payconiq over. Dat is nu nog de technologieleverancier van iDeal en Bancontact, de populairste betaalmethode in België. Voor welk bedrag de bedrijven zijn overgenomen is niet bekend.
Pan-Europese betaalmethode
EPI is een samenwerking van grote Europese banken, waaronder Deutsche Bank en BNP Paribas. Eerder ontwikkelde het initiatief een digitale portemonnee waarmee gebruikers geld kunnen overmaken tussen verschillende rekeningen. Met de overnames wil EPI een pan-Europese betaalmethode ontwikkelen.
EPI wil als eerste een peer-to-peer-betaalservice lanceren.
EPI wil als eerste een peer-to-peer-betaalservice lanceren, aldus het bedrijf. Deze wordt eind dit jaar gelanceerd in Frankrijk en Duitsland. Later moeten België en de rest van Europa volgen. In de toekomst zijn er ook plannen voor onder meer online en mobiel betalen, achteraf betalen en Point-of-Sale-systemen.
‘Sterkst mogelijke basis voor Europese betaling’
Op korte termijn verandert er niets voor Nederlandse gebruikers van iDeal, laat CEO Daniel van Delft weten: “[We] blijven ons richten op de reeds geplande uitrol van het vernieuwde iDeal en haar toegevoegde waarde diensten om het gebruik van iDeal voor consumenten en webshops te verbeteren.”
Eerder schreef Ecommerce News al dat iDeal deze zomer nieuwe functies uitbrengt, zoals uitgesteld betalen. Van Delft voegt daar tot slot aan toe: “Voor de lange termijn kijken we ernaar uit om met onze partners samen te werken om de sterkst mogelijke basis te realiseren voor dit echt Europese betalingssysteem.”
Reacties