VIL onderzoekt mogelijkheden particuliere pakketbezorging

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek wil de mogelijkheden onderzoeken van het inzetten van particulieren en semi-professionals voor de bezorging van pakketjes. Deze vorm van deeleconomie zou immers een potentiële oplossing kunnen zijn voor same-day-leveringen en aangezien er al een aantal bedrijven mee experimenteert, wil het VIL deze markt in kaart brengen.
Dat doet het VIL onder de naam ‘Crowd Logistics‘, een project dat het volgende maand wil opzetten. Crowd logistics is ook de term die het logistiek instituut geeft aan deze vorm van deeleconomie, waarbij particulieren of semi-professionals worden ingezet voor het transport van goederen.
De organisatie wil onderzoeken via welke businessmodellen dit kan gebeuren, wat de wettelijke gevolgen hiervan zijn, hoe het valt te integreren in de huidige bedrijfslogistiek en wat de meerwaarde ervan is voor zowel de logistieke spelers als voor de maatschappij.
‘Ogen sluiten voor deze trend heeft weinig zin’
Volgens het VIL heeft het weinig zin om de ogen te sluiten voor deze nieuwe trend. Er zijn immers al pilotprojecten opgezet door zowel nieuwe spelers (Uber Rush en Instacart in Amerika en Parcify hier in België) als door gerenommeerde bedrijven als Amazon (On My Way), DHL (My Ways) en DPD (Tiramizoo).
Het VIL wil de mogelijkheden van crowd logistics laten zien, in plaats van te focussen op de mogelijke bedreigingen. Het wil vanuit werkbare businessmodellen de economische en maatschappelijke impact in kaart brengen. “Dit zal verwezenlijkt worden door concrete ROI-berekeningen, impactanalyses en praktijktesten”, zo deelt het mee.
Een video die uitlegt hoe het Belgische Parcify werkt:
Reacties