Via Bol.com verkopen aan België niet zonder problemen

Via Bol.com verkopen aan België niet zonder problemen

Nederlandse webwinkels die via Bol.com ook aan Belgische klanten verkopen, doen er goed aan eens in de Belgische wetgeving te duiken. Want op sommige vlakken verschilt die nogal van de Nederlandse. Op Webwinkel Forum vertelt een ondernemer hoe hij een flinke boete moest betalen, door onwetendheid.

Eerlijk is eerlijk, ook de Nederlandse wetgeving is soms lastig te begrijpen. Nu is de basis prima te snappen, maar het zijn juist de vele uitzonderingen, extra regeltjes en wijzigende wetten die het knap lastig kunnen maken.

Als crossborder-verkoper kun je het dus extra moeilijk krijgen, wanneer je serieuze omzetten realiseert in het buitenland. Dit overkwam ook een webwinkelier, die er op Webwinkel Forum uitgebreid over schrijft.

Hij vertelt hoe de Belgische belastingdienst zijn bedrijf een boete heeft gegeven met betrekking tot online verkoop. De webwinkelier doet dit onder andere via Bol.com. “Er is altijd netjes btw ingediend bij de Nederlandse Belastingdienst. Nu blijkt het dus zo te zijn dat als je meer dan 35 duizend euro in België verkoopt, je daar btw moet gaan betalen over deze orders, en dus niet in Nederland.”

Drempelbedrag in België ligt op 35.000 euro.

Drempelbedrag verschilt per land

Dit is een Europese richtlijn en het precieze drempelbedrag voor de belasting verschilt per land. Zo ligt de grens in België dus op 35 duizend euro, terwijl het in bijvoorbeeld Duitsland of Luxemburg dan weer op 100 duizend euro ligt. Wanneer je in het vorige jaar zo’n drempelbedrag hebt gehaald, dan moet je dit jaar direct buitenlandse btw in rekening brengen.

De forumgebruiker zegt dat hij een brief heeft gekregen van de Belgische belastingdienst met de mededeling dat hij wellicht het drempelbedrag heeft overschreden. “En dat klopt. Ik heb direct meegewerkt en alles netjes opgestuurd om het btw-bedrag terug te vragen van de Nederlandse Belastingdienst en dit weer over te maken naar de Belgische Belastingdienst. Ik kan jullie zeggen, dit ging enorm traag en het kwam niet aanwaaien. ”

‘De boete is extreem buitenproportioneel’

Nu heeft hij van de Belgische belastingdienst een boete gekregen die “totaal niet proportioneel” is. Ook komt er nog een rente van 9,6 procent per jaar overheen. ‘Cro007’ steekt op het forum de hand in eigen boezem en zegt te begrijpen dat je kennis van wetten moet hebben als je in een bepaald land verkoopt. Maar: “Het was toentertijd ook via Bol.com onduidelijk naar welk land een bepaalde order ging (via logistiek van Bol.com). Inmiddels is dit via het platform wel duidelijker. Het viel dus niet op dat er ook zoveel naar België ging. Op zijn minst mag je toch een waarschuwing krijgen om alles recht te zetten en niet direct met boetes gaan smijten.”

Wees op de hoogte van de wet

Op het forum benadrukken de meeste andere gebruikers dat het toch echt aan de ondernemer is om op de hoogte te zijn van de wet. En dat is ook zo. Want als bovenstaand verhaal iets laat zien, is het wel hoe zuur het kan uitpakken als je niet goed genoeg op de hoogte bent van de lokale regels!

Drempelbedrag in verschillende landen:

Nederland 100.000 euro
België 35.000 euro
Duitsland 100.000 euro
Frankrijk 35.000 euro
Luxemburg 100.000

Bron: Europese Commissie

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten