Tikkie voor Payconiq, nu ABN eruit stapt

Tikkie voor Payconiq, nu ABN eruit stapt

ABN Amro doet niet langer mee met Payconiq, de mobiele betaaldienst die ooit door ING in het leven werd geroepen. Met de app kunnen vanaf vandaag 20.000 rekeninghouders van ING en Rabobank online, onderweg en onderling betalen.

ABN Amro was sinds april 2016 betrokken bij het project, samen met de eerder genoemde ING en Rabobank, maar ook met SNS , ASN en RegioBank. Payconiq moest de betaaldienst van de Nederlandse banken worden. Dat moet nu gebeuren zonder medewerking van ABN Amro.

ABN zet in op Tikkie

De bank gelooft meer in haar eigen betaalapp, het populaire Tikkie. Met deze app kunnen gebruikers (ook niet-ABN-klanten) onderling snel betaalverzoeken doen en versturen via bijvoorbeeld WhatsApp. ABN wil nu de functies van Tikkie verder gaan uitbreiden. Komt er wellicht een optie om te betalen door middel van het scannen van een QR-code, nu een van de features van Payconiq?

Dat ABN Amro nu uit Payconiq stapt, lijkt een aderlating voor de mobiele betaaldienst. Het idee was immers om één betaaldienst voor alle grote Nederlandse banken te lanceren. ABN lijkt nu haar eigen weg te gaan en vol in te zetten op haar eigen betaalapp.

Einde van Payconiq?

Payconiq is zeker niet ten dode opgeschreven. Vanaf vandaag kunnen twintigduizend rekeninghouders van ING en Rabobank de app op Android-apparaten gebruiken, terwijl ergens volgende maand ook een app voor iOS verschijnt.  De eerste winkeliers hebben zich inmiddels aangesloten bij het project en later dit jaar wordt het landelijk uitgerold. Dan zullen ook andere banken een koppeling met Payconiq aanbieden en zal de betaaldienst via verschillende PSP’s online in te zetten zijn.

CCV, in ons land de grootste speler wat betreft betaalterminals, werkt ook samen met Payconiq. Hierdoor kunnen winkeliers gemakkelijk mobiele betalingen aanbieden en accepteren. Op de pinterminal verschijnt een QR-code die de klant via de app kan scannen. “We zijn ontzettend trots dat we in Nederland van start gaan”, aldus Guido Vermeent, CEO van Payconiq Nederland. “Ons land loopt graag voorop in innovatie en dat onderstrepen we met de ontwikkeling van Payconiq. We kijken ernaar uit om betalen met de smartphone hier groot te maken.”

Payconiq in Europa

Payconiq was al actief in België en Luxemburg, waar meer dan 45.000 ondernemers de betaaldienst ondersteunen, en deze maand is het ook in Duitsland van start gegaan.

ABN Amro staat nog onder de partnerbanken op de website van Payconiq.
ABN Amro staat nog onder de partnerbanken op de website van Payconiq.

Gerelateerde berichten