menu
lightspeed ecommerce

Payconiq wordt de betaalapp van Nederlandse banken

Payconiq wordt de betaalapp van Nederlandse banken

De betaaldienst Payconiq, twee jaar terug gelanceerd door ING, wordt vanaf deze zomer een gezamenlijk initiatief van de ABN Amro, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS. Met de mobiele betaaldienst kunnen consumenten straks via één app zowel online, in winkels als onderling betalen.

In april 2015 schreven wij al over Payconiq, toen nog een dienst die door ING stilletjes werd gelanceerd. In eigen land hoorden we er vervolgens weinig van, maar in België werd een succesvolle pilot gedraaid in Leuven, met ondersteuning van de banken ING, KBC, CBC en Belfius.

Online, offline en onderling betalen

Vandaag hebben de grote Nederlandse banken aangekondigd Payconiq deze zomer in ons land te introduceren. Met de mobiele app kunnen consumenten online in webwinkels betalen, offline in winkels en onderling tussen andere gebruikers. Voor dat laatste hoeven ze geen ingewikkelde IBAN-rekeningnummers over te tikken, een telefoonnummer uit de contactenlijst is voldoende. En als ze in een stenen winkel met Payconiq willen betalen, verschijnt de winkel in de app op basis van geolocatie of kan ‘ie geselecteerd worden na het scannen van een QR-code. Online betalen consumenten ook via een QR-code of via een directe link naar de Payconiq-app.

Volgens Duke Prins, CEO van Payconiq, zijn er momenteel veel betaalapps opde markt, maar werken die niet allemaal in de winkel, online en onderling en op international niveau. “Ons initiatief speelt in op de digitalisering en de verandering in regelgeving in de Europese betaalmarkt. Na een succesvolle pilot en uitrol in België hebben wij de ambitie om ook in andere landen in Europa een grote impact te gaan maken. De samenwerking met de Nederlandse banken is een prachtige stap voor Payconiq”, zo zegt hij.

Payment Services Directive 2 (PSD2)

Met die verandering in regelgeving doelt Prins op de komst van de Payment Services Directive 2 (PSD2)-wetgeving in Europa eind volgend jaar. Met deze wetgeving kunnen klanten derde partijen toestemming geven om hun betalingsgegevens op te vragen bij de bank en betalingen uit te voeren op de betaalrekening van de klant. Zodra deze wet van kracht is, zullen er waarschijnlijk veel apps gelanceerd worden die op een dergelijke manier online en offline betalingen mogelijk maken. Met Payconiq hopen de Nederlandse banken deze stormloop al voor te zijn.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch