Ruim kwart meer retouren na kerstdagen

Ruim kwart meer retouren na kerstdagen

Wie denkt dat pakketbezorgers even kunnen bijkomen na de topdrukte rondom de feestdagen heeft het mis. In de eerste twee weken na kerst retourneerden we 27 procent meer pakketten dan in de rest van het jaar, wat zorgt voor een flinke logistieke nasleep. Sowieso sturen Nederlandse consumenten vaker iets retour dan andere Europeanen.

Dit blijkt uit onderzoek van verzendplatform Sendcloud, dat klanten heeft in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland en Oostenrijk. Naast dat het aantal retouren fors omhoog schoot vanwege de piek in het aantal bestellingen rondom de feestdagen, bleken Nederlanders koploper in retourneren.

Nederlanders sturen aankopen het vaakst terug

In ons land stuurt 61 procent iets retour wanneer het product tegenvalt. Ter vergelijking: in Frankrijk is dit 43 procent, in Italië 47 procent en in België 45 procent. De reden dat een groot deel het product toch houdt, komt doordat ze het te veel gedoe vinden om het te retourneren. Volgens Sendcloud houdt 47 procent van de Nederlanders wel eens een miskoop vanwege het retourbeleid.

“In hun poging om het aantal retouren te verminderen, maken retailers het retourproces vaak ingewikkelder dan nodig”, zegt algemeen directeur Rob van den Heuvel. En dat terwijl een eenvoudig en duidelijk retourbeleid volgens hem de sleutel is tot een betere conversie. “Wij zien dat retailers die een langere retourperiode aanbieden minder retouren hebben.”

Minder retouren met een langere retourperiode.

Dit komt volgens Van den Heuvel omdat klanten zich minder zorgen maken over het product dat nog teruggestuurd moet worden. Daarnaast adviseert hij om klanten meer keuzemogelijkheden te geven. “Denk aan de keuze in vervoerder, verschillende afhaalpunten of de manier van retourneren met bijvoorbeeld een afhaling aan huis.”

Linda

Linda

Linda de Vries werkt sinds 2015 bij Zietuwel, waar ze zich hoofdzakelijk bezighoudt met interviews voor Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten