Rechter spreekt zich uit over boetes ACM

Rechter spreekt zich uit over boetes ACM

De rechtbank in Rotterdam heeft uitspraak gedaan in twee zaken die de webwinkels Shoebaloo en Bever waren begonnen tegen Autoriteit Consument & Markt (ACM). De rechter gaf Shoebaloo ongelijk en acht de opgelegde boete van 72.000 euro evenredig. Bever kreeg daarentegen deels gelijk, omdat veertig andere webwinkels wel eerst door ACM waren gewaarschuwd.

Dit heeft ertoe geleid dat de rechtbank in Rotterdam heeft besloten dat van de 198.000 euro aan boetes die Bever kreeg opgelegd door ACM, nog maar 108.000 euro gerechtvaardigd is. De overige boete van 90.000 euro – gericht op het verstrekken van onvoldoende informatie voordat er een aankoop plaatsvindt – was in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

Boete voor Shoebaloo blijft staan

Shoebaloo kwam er minder goed van af, ondanks dat de opgelegde boete met 72.000 euro een stuk lager was. De webwinkel verstrekte op haar website onjuiste en onduidelijke informatie over het recht van consumenten om hun aankoop te ontbinden. De rechtbank acht hierbij het desbetreffende wetsartikel als duidelijk en stelt daarbij dat van een webwinkelier mag worden verwacht dat die zich op de hoogte stelt van de relevante wetgeving. “Daar komt nog bij dat ACM eiseres had gewaarschuwd. De omstandigheid dat eiseres aan het onderzoek haar medewerking heeft verleend vormt, zoals ACM terecht heeft opgemerkt, geen matigende factor”, zo besloot de rechter.

‘Branche is geïnformeerd en wet is duidelijk’

Interessant aan de zaak van Bever, is dat de webwinkel betoogde dat ACM had moeten afzien van boeteoplegging, omdat “de implementatie van de toepasselijke wetgeving in kwestie zelfs voor keurmerken problemen oplevert, dat van consumentenkant geen luid gejuich klinkt dat eindelijk wordt opgetreden tegen deze overtredingen en dat sprake is van een groot afbreukrisico voor eiseres.”

De rechtbank ging daar echter totaal niet in mee. Dat meer webwinkels moeite hebben met de wet naleven, betekent volgens haar niet dat ACM geen boetes heeft mogen opleggen. Het vindt de ecommerce-branche voldoende geïnformeerd en de toepasselijke wetgeving voldoende duidelijk.

Boetes voor webwinkels

In oktober 2016 heeft ACM vijf webwinkels een boete gegeven omdat ze de regels omtrent het consumentenrecht hebben overtreden. Naast de eerder genoemde Bever en Shoebaloo, kregen ook Coolcat, Hipvoordeheb en Kiesdejuistesportbh.nl een boete.

About us

Over ons

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten