Postcode Ideal stopt ermee

Postcode Ideal stopt ermee

Postcode.nl stopt per eind van dit jaar als payment service provider. Zowel de iDeal-dienst als Yehhpay houden op te bestaan. De aanbieder wist zich destijds te onderscheiden door iDeal-betalingen te leveren voor €0,29 per transactie zonder bijkomende kosten. Drie jaar later wordt echter de stekker uit de dienst getrokken.

De betaaldienst van dataleverancier Postcode.nl werd in 2015 in het leven geroepen. De dienst levert voornamelijk automatische adressenchecks voor onder andere webwinkels, die er bij gebaat zijn dat consumenten hun juiste adres opgeven. Maar sinds dat jaar bood Postcode.nl ook iDeal-betalingen aan en dat deed het gelijk met een concurrerende prijs.

iDeal-transactie voor 29 cent wekte verbazing

Een halfjaar later interviewden wij CEO Tijs Goossen om hem te vragen wat Postcode.nl nog meer van plan was. Toen gaf hij al aan best onder de indruk te zijn van de prijzenslag die destijds woedde in de PSP-markt. Toen hij met Postcode.nl Ideal transacties voor 29 cent aanbood wekte dat verbazing, maar al snel waren er payment service providers die daar weer ruim onderdoken. “Dus de positie van de goedkoopste PSP is straks waarschijnlijk niet meer onze propositie.”

‘We willen niet het wiel opnieuw uitvinden’

De iDeal-transacties waren nooit Postcode.nl’s core business, maar juist onderdeel van een uitgebreider pakket dat het wilde aanbieden, waarbij natuurlijk de postcode-data de belangrijkste troef waren. Hierover zei Tijs destijds: “We hebben nooit het doel gehad om de volgende MultiSafepay of Buckaroo te worden. Ik denk dat we in de toekomst zelfs zullen samenwerken met andere PSP’s, want anderen hebben sommige zaken al zover op orde dat we daarbij niet het wiel opnieuw willen uitvinden.”

In hetzelfde interview liet Tijs weten dat Postcode.nl, mede dankzij partners, op zo’n zeven- à achthonderd PSP-klanten zat en dat er nog veel groei inzat. “Je moet niet vergeten dat we met Postcode.nl dagelijks zo’n 150.000 zoekopdrachten verwerken, waardoor ons bereik in deze markt erg groot is. Dat er PSP’s gaan omvallen lijkt me onvermijdelijk, maar ik ben ervan overtuigd dat wij straks door de combinatie van verschillende diensten beschikken over een lange adem.”

Ook Yehhpay stopt

Die lange adem hield het vol tot deze maand, toen Postcode.nl besloot om de iDeal-service per 31 december van dit jaar stop te zetten. Yehhpay, een achteraf-betaaldienst van Postcode.nl houdt ook op te bestaan.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten