Postcode.nl als PSP voor je webwinkel?

Postcode.nl als PSP voor je webwinkel?

Het regent PSP’s de laatste tijd. Bij onze laatste check kwamen we er al op een stuk of veertig. Onze nieuwste ontdekking is Postcode.nl. De diensten van de PSP zijn te vinden via haar Postcode-sites. Hoe zal deze speler zich onderscheiden?

Postcode.nl biedt data-diensten die door verschillende (ecommerce)bedrijven al worden gebruikt. Volgens het bedrijf zijn webwinkels als Zalando, Wehkamp of Coolblue al klant. Niet zo gek want via de koppeling kun je gemakkelijk postcodes controleren. Handig, en nu kun je op dat adres ook een dienst voor iDeal-betalingen vinden voor 0,29 per transactie zonder bijkomende kosten. Leuk, maar wat moet een postcodechecker nou met iDeal?

Postcode.nl is onderdeel van Postcodegarant en bood eigenlijk al een soort verzend- en betaaldiensten aan. Zo werkt het samen met ARAG aan een veilige betaaloplossing met kopersbescherming waarbij ARAG een duidelijke rol speelt bij de bescherming. Echt een doorslaand succes lijkt die dienst nog niet geworden. Verder hebben ze een samenwerking met Kiala en eerder hadden ze ook een koppeling met Mijnpolitie.nl maar die dienst is helaas na enkele maanden stopgezet.

‘Postcode iDeal’
De sites bieden dus nog altijd diensten voor webwinkeliers en iDeal-betalingen is daarbij dus de laatste toevoeging. 0,29 per stuk, geen bijkomende kosten. In eerste instantie dachten we even dat ook deze betaaldienst in samenwerking met ARAG moest zijn, want er komt nogal wat bij kijken als je echt zelfstandig iDeal-betalingen wilt uitvoeren en ARAG kan linksom of rechtsom best wel wat mails met iDeal-betaallinkjes versturen. Andere PSP’s richten zich vooral op de techniek of innovatie, bij ARAG kunnen wij ons wel andere aanvullende diensten bedenken. Want als specialist in juridische zaken en met affiniteit met ecommerce, ze verkopen in hun eigen webshop zelfs juridisch advies voor als je het idee hebt dat er niet geluisterd wordt op de school van je kind, zijn er zeker diensten denkbaar.

Maar Postcodegarant geeft aan dat deze dienst los staat van de verzekeraar en dat ze zelf de vrijstelling voor iDeal hebben. Waarom zou je dan als webwinkelier voor een betaaloplossing kiezen van een Postcode-dienstverlener? Om te beginnen omdat ze je gemakkelijk kunnen bereiken met hun scherpe aanbieding want via Postcode.nl heeft het bedrijf natuurlijk contactgegevens van veel webwinkels in huis maar zonder verdere meerwaarde zullen ze het toch echt niet redden. Goed, ze zijn niet duur maar goedkoop zijn er meer en als het puur op hun marketing of data was gericht hadden ze beter een samenwerking met een goede technische partij aan kunnen gaan. Het bedrijf kan dan goed zijn in het maken van API’s of andere softwarematige oplossingen, momenteel heeft het nog geen koppelingen met webwinkelsoftware-aanbieders sluit het ook nog niet aan op alternatieve betaalmethodes zoals voor de Belgische of Duitse markt en heeft het voor iDeal nog geen toonaangevende klanten.

Met de toenemende mate van toezicht stijgen de kosten en de tarieven staan ook zonder stunters al sterk onder druk. Wat de toekomst brengt zal niemand kunnen zeggen maar wij zouden het niet gek vinden als er voor het maken van serieuze winst met een dienst als iDeal er toch wel enkele miljoenen transacties per jaar nodig zijn. Andere startups als Ginger Payments of PayCheckout erkennen dat maar tonen met een duidelijke visie en kennis van de betaalwereld aan dat daar wel over is nagedacht. Waarom Postcode.nl als dataleverancier opeens een iDeal-oplossing in het leven roept is ons toch een raadsel.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten