Pakketkluis in Nederland nog niet populair

Pakketkluis in Nederland nog niet populair

Hoewel er op dit moment bijna 2000 pakketkluizen in ons land te vinden zijn, worden ze nog niet vaak gebruikt. Bijna 90 procent van de consumenten in Nederland wil een pakket thuisbezorgd krijgen. Maar 2 procent kiest voor bezorging in een kluis.

Dit blijkt uit de Pakkettenmonitor 2022 van de ACM. Consumenten in ons land ontvangen het liefst een pakket thuis. Als dat niet kan, dan halen consumenten het liefst het pakket op bij een bemand servicepunt, zoals de balie van een supermarkt.

‘Thuisbezorging is het makkelijkst’

“Thuis je pakje krijgen is gewoon het meest comfortabel”, vertelt Casper Veenman, logistiek expert en partner bij adviesbureau Roland Berger. “Alle andere vormen van bezorging kosten meer moeite. Je hebt een app van een koerier nodig, je moet ervoor op pad, soms is de omgeving onveilig. En er is ook geen prijsprikkel om een pakje zelf op te gaan halen.”

‘Er is geen prijsprikkel om een pakket zelf op te gaan halen’

In Zweden komt pakketbezorging in kluizen vaker voor. In dat land is het een paar euro goedkoper om een pakket in een kluis te laten bezorgen dan thuis. In Nederland is dit nog niet zo. Daarnaast geven webwinkels klanten niet de optie ‘kluisbezorging met korting’.

Kosten van pakketkluizen

Dat er geen standaard korting wordt gegeven aan de klant komt door de kosten van pakketkluizen. Voor bezorgers zelf zijn kluizen niet direct goedkoper. “Een wandsysteem inclusief alle kosten kost al gauw tienduizenden euro’s. Er zijn dus honderden miljoenen aan infrastructuur nodig.”

Uitbreiding netwerk in Nederland

Op dit moment heeft PostNL 900 pakketautomaten in gebruik. Volgend jaar moeten daar 1500 pakketkluizen bij. DHL heeft bijna duizend pakketkluizen in ons land. De bezorger is van plan om bij bemande servicebalies vaker een kluiswand te installeren.

‘Kluizenwanden bij servicebalies laten de klant wennen aan de pakketkluis’

“Dit drukt de kosten van de servicebalie en laat de klant wennen aan pakketkluizen”, vertelt een woordvoerder. Ook Instabee werkt aan een uitbreiding van het aantal pakketkluizen in Nederland. Of de bezorgoptie een serieus alternatief gaat worden voor thuisbezorging is nog onzeker.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ecommerce News en Ecommerce News Europe.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten