‘Online shoppen wordt verslavend’

‘Online shoppen wordt verslavend’

Over vijf jaar zal de Wereldgezondheidsorganisatie online shoppen identificeren als een mogelijk verslavingsstoornis, omdat miljoenen mensen verkeerd omgaan met ecommerce en daardoor bijvoorbeeld financiële stress ervaren.

Dit is een voorspelling gemaakt door onderzoeksbureau Gartner, dat tien voorspellingen heeft gedaan voor het jaar 2020 en daarna. Zo denkt het onder meer dat er over een aantal jaar veel meer mensen met een beperking een baan hebben, dankzij AI (artificial intelligence). Ook denkt Gartner dat AI door het identificeren van emoties over vijf jaar meer dan de helft van alle online advertenties zal beïnvloeden.

Een van de voorspellingen is direct gericht op ecommerce: het onderzoeksbureau voorspelt namelijk dat online shoppen over vijf jaar een officiële verslaving is, zo vastgesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Marketeer zal consument steeds beter leren kennen

“Met de toenemende beschikbaarheid van consumentengegevens kunnen marketeers precies vaststellen welke consument hun product gaat kopen en op welk punt in de customer journey”, zo voorspelt Gartner. “Naarmate technologie steeds geavanceerder wordt, zullen marketeers in staat zijn om nauwkeuriger te voorspellen wat consumenten willen, hoe ze producten moeten prijzen en waar ze die moeten positioneren.”

En dit alles heeft volgens hen een prijs. Omdat consumenten steeds meer producten gaan kopen die ze niet nodig hebben én zich niet kunnen veroorloven, zullen bedrijven volgens Gartner hun verantwoordelijkheid moeten nemen om potentiële kopers te waarschuwen. Vergelijkbaar met hoe casino’s nu verantwoord gokken moeten promoten.

‘Overheid en consumentenorganisaties gaan druk uitvoeren’

Gartner denkt dat webwinkels en andere ecommerce-bedrijven meer druk gaan ervaren van overheden en consumentenorganisaties om hun verantwoordelijkheid te nemen voor uitbuitende of onverantwoorde verkoop- en marketingpraktijken.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten