menu
lightspeed ecommerce

Kleine webwinkelier aangepakt door Apple: “Waarom Bol.com niet?”

Kleine webwinkelier aangepakt door Apple: “Waarom Bol.com niet?”

Kees van Sante is webwinkelier en verkocht een tijdlang draadloze oordopjes die lijken op de AirPods van Apple. Hij werd dan ook gesommeerd om te stoppen met de verkoop. Begrijpelijk, zo vindt Van Sante. Maar waarom verkopen grote retailers als Bol.com, Action, Blokker en Dirk ze wel gewoon nog steeds?

“Stel je voor: je hebt een kleine online shop, een fysieke winkel en je verkoopt telefoononderdelen en accessoires. Dan luister je vooral naar je klanten, maar kijkt daarbij uiteraard ook naar de markt. De markt van telefoonaccessoires is breed, maar ook voor de niet-kenner gevaarlijk en dat blijkt ook”, zo mailt Van Sante ons.

Hij vervolgt: “Je ziet op bijvoorbeeld Bol.com ineens diverse producten aangeboden worden, en later ook bij diverse grote retailers zoals Kruidvat, Blokker,  Action, Dirk en Big Bazaar en denkt dan ook: ‘dat is handel’. Zo dacht ik dus ook, maar niets blijkt minder waar.”

Sommatie om te stoppen met verkoop

Van Sante kreeg namelijk namens Apple namelijk een sommatie van advocatenkantoor LXA om te stoppen met de verkoop van de oordopjes. Ook zou hij 2600 euro moeten betalen voor het schenden van het modelrecht.

De kleine webwinkelier zegt het uiteraard te begrijpen dat Apple haar intellectuele eigendom wilt beschermen. “Maar ik begrijp niet dat er niet direct wordt ingegrepen, in plaats van een kleine ondernemer op te zadelen met een hoge schikking, waarvan de schade nog maandenlang is na te voelen.”

Hij vraagt zich hardop af of je als ondernemer inmiddels door de bomen het bos niet meer ziet als het gaat over wat je wel of niet mag verkopen. “Modelrecht, oké, dat begrijp ik. Maar waarom staan ze dan wel bij alle grote retailers te koop? En waarom treedt Apple hier niet tegenop?”

Hij wel, grote webwinkels niet

Voor Van Sante gaat het er puur om dat je als ondernemer niet meer weet wat er mag en dat je, ondanks je voorzichtigheid wél wordt gestraft, terwijl de grote webwinkels niet worden aangepakt. “Bol.com staat vol met dergelijke oortjes, met eigen merknamen als Jap en Mossmedia. En deze worden met honderden per dag verkocht via Bol.com.”

‘Van Sante is niet enige die wordt aangepakt’

Tegenover RTL Z zegt de desbetreffende advocaat, Gie van den Broek, dat Van Sante niet de enige is die wordt aangepakt. Hij mag niet zeggen wie er precies wel en niet worden aangeschreven. Wel benadrukt hij dat meer webwinkels worden gesommeerd om te stoppen met de verkoop van de oordopjes.

De op AirPods lijkende oordopjes zijn nog steeds bij Bol.com te bestellen.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch