Google: ‘Online video kan ook activeren’

Google: ‘Online video kan ook activeren’

Online video wordt vooral gebruikt om mensen aan je merk te binden. Maar het is juist ook geschikt om leads te genereren, vertelde YouTube for Action-projectleider Omid Yazdanpanah op een bijeenkomst van De Nieuwe Zaak bij Google Amsterdam.

Ecommerce-bureau De Nieuwe Zaak organiseert regelmatig kennissessies voor klanten en genodigden. Zo ook maandag, toen een tiental deelnemers samenkwam bij Google in Amsterdam om zich bij te laten praten over online video. De boodschap die telkens terugkeerde was: online video is niet alleen om klanten te inspireren, maar juist ook te activeren. YouTube is een onderschat platform voor leadgeneratie, aldus Google.

Adverteren met video voordeliger

Het evenement was de aangewezen mogelijkheid voor Google om het onlangs gelanceerde ‘YouTube for Action’ te presenteren. Dit zijn de Google TrueView-advertenties die zich voor een YouTube-video afspelen, maar dan met een duidelijke blauwe actieknop onder de video. Daarop staat een call-to-action als ‘Meer weten?’, ‘Koop nu’ of een eigen invulling die klanten naar je website moeten leiden.

In Engeland, Frankrijk en Duitsland kunnen adverteerders de knop tevens naar een formulier laten leiden waar gebruikers hun naam en emailadres in kunnen voeren, om zo leads te genereren. Naar verwachting komen de ‘Form Ads’ later dit jaar ook naar Nederland.

Een test van de YouTube-reclames voor Fietsenwinkel.nl laat vooral een effect op merkinteresse zien: volgens Omid nam deze met maar liefst 114 procent toe, waar conversie toenam met 14 procent. Opvallend is dat de kosten per conversie zo’n 70 procent lager waren voor reclames op YouTube dan voor advertenties in Google Search en Google Shopping. Omid: “Adverteren op sommige zoektermen in Google kan erg duur zijn, en de concurrentie is fors. Met een advertentie op YouTube bereik je dan wellicht meer.”

De bijeenkomst van De Nieuwe Zaak bij Google Amsterdam.
De bijeenkomst van De Nieuwe Zaak bij Google Amsterdam. Bron: De Nieuwe Zaak op LinkedIn

Selecteren op zoektermen en bedrijf

Je kunt de YouTube-reclames richten op een specifiek publiek, zoals je dat ook met advertenties in de zoekmachine zou doen. Sterker nog: je kunt de reclames tonen aan mensen die een bepaalde Google-zoekopdracht in de afgelopen zeven dagen hebben gedaan.

Momenteel wordt er ook geëxperimenteerd met targeting voor b2b-spelers. Zo kun je filteren op bedrijfsgrootte en de sector waarbinnen de gebruiker werkzaam is. Als iemand voor een bepaald bedrijf werkt, krijgen zij je reclame voor hun YouTube-video’s te zien. Dit op basis van data uit enquêtes en gegevens die gebruikers zelf op alle verschillende platformen van Google achterlaten, aldus projectleider Omid.

Video voor context, informatie en recensies

Nagenoeg 70 procent van de online shoppers begint zijn zoektocht op het ene apparaat, maar vervolgt deze op een andere, zo vertelde Omid. Ook komt het veel voor dat gebruikers een product op Google zoeken, maar voor meer context en informatie switchen naar YouTube. Zo levert 55 procent van de zoekopdrachten in de Verenigde Staten een video op als een van de zoekresultaten, waar 8 van de 10 video’s van YouTube afkomstig is.

Waarom willen mensen video’s van een product op YouTube bekijken? “Ten eerste willen ze het product in actie zien en kijken hoe het er in het gebruik uitziet. Ook willen ze bestuderen wat het product aantrekkelijk of bijzonder maakt. En last but not least: ze willen gebruikerservaringen van anderen horen.” Voorzien in deze informatiebehoefte is dus niet alleen van belang voor merkbinding, maar ook in de zoek- en oriëntatiefase van potentiële klanten, zo stelde Google.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten