Gelderland, de nieuwe ecommerce-provincie?

Gelderland, de nieuwe ecommerce-provincie?

Als je denkt aan een goede ligging voor je webwinkel, dan denk je waarschijnlijk al snel aan Noord-Holland, Zuid-Holland of Utrecht. Veel grote ecommerce-bedrijven zijn hier dan ook gevestigd. Maar wat nu als de Randstad geen optie is? Dan is Gelderland een erg aantrekkelijke optie! En ook hier vinden we veel interessante ecommerce-spelers.

Waar een webwinkel zich vestigt, is afhankelijk van veel factoren. Zo kan het zijn dat je als webwinkelier per se dicht bij huis of familie gevestigd wil zijn. Een andere reden kan zijn dat je zelf een voorraad aanhoudt of dat je een kleine showroom hebt en dat je dus daarom goed bereikbaar wilt zijn voor klanten en leveranciers. Dan vestig je je misschien niet zo snel in Noord-Groningen. Maar waar een kleine webwinkel nog redelijk flexibel is qua locatie, daar moeten de grootste webwinkels met meer zaken rekening houden. Zo moet het bedrijf voor die tientallen, zo niet honderden medewerkers wel goed bereikbaar zijn of in ieder geval in de buurt van een grote stad gesitueerd zijn. Voor een webwinkel met maar twee medewerkers ligt dat toch iets anders.

Webwinkel in Gelderland, waarom ook niet?
Toch lijkt er een lichte voorkeur te zijn voor de Randstedelijke provincies. Dat blijkt ook uit een onderzoek dat wij vier jaar geleden uitvoeren, naar waar de webwinkels uit de Twinkle100 zijn gevestigd. Daaruit bleek dat de populairste provincies inderdaad Noord-Holland (31 webwinkels uit de lijst), Zuid-Holland (17) en Utrecht (11) zijn. Geen Randstad, maar wél populairder dan Utrecht was Noord-Brabant, waar destijds 12 webwinkels uit de Twinkle100 waren gevestigd. Gelderland volgde met tien webwinkels.

En juist die laatste provincie zou in de komende jaren wel eens aan populariteit kunnen winnen. Want waarom ook niet? Het is de grootste provincie van Nederland, de A2, A15 en Betuwelijn lopen er doorheen, het is goed bereikbaar en met de steden Arnhem, Nijmegen, Zutphen, Ede en Apeldoorn zijn er zeker regio’s met veel inwoners en een levendige industrie.

Arnhem zit vol ecommerce-bedrijven
In 2010 werd Arnhem door Vincent Everts de “nieuwe media-hoofdstad van het oosten van Nederland” genoemd. Dat was in een artikel waarin werd aangekondigd dat Marketingfacts naar Arnhem verhuisde. Mocht je overigens willen weten hoe hun locatie eruitziet, dan kun je gewoon naar binnen kijken op Google Street View! Maar dat een bedrijf als Marketingfacts hier zit, zegt toch wel iets. Blijkbaar hoef je niet per se in de hoofdstad te zijn gevestigd om te kunnen bloggen over alles wat met marketing heeft te maken.

Arnhem is echter ook voor echte ecommerce-spelers interessant. Zo zat prijsvergelijkingswebsite Beslist.nl jarenlang in de nabijgelegen gemeente Duiven, maar is het nu gevestigd op een bedrijventerrein in Arnhem. En het heeft gelijk lokaal z’n stempel op de omgeving gedrukt, want Beslist.nl is de shirt/hoofdsponsor van de plaatselijke hockeyclub AHC Velp en werd vorig jaar ook nog shirtsponsor van voetbalclub Eldenia.

Beslist.nl sponsoring

In Arnhem zit ook Robin gevestigd, het bedrijf dat online klantconversaties mogelijk maakt. Robin was in de begintijd gevestigd in Wilp, tussen Apeldoorn en Deventer, maar sinds enkele jaren is het gevestigd op een mooie locatie in de Gelderse hoofdstad, tegen het Sonsbeekpark aan.

Verder zitten in Arnhem onder andere Bunzl, dat sinds 2013 een webwinkel in verzendverpakkingen heeft, de startup Picqer die online voorraadbeheer- en orderpickingsoftware levert en internetbureau Orange Juice dat ‘innovatieve ecommerce-oplossingen’ levert. Ook Magento-webshop-ontwikkelaar Younify en Evoworks, een online marketingbureau voor webwinkels, zitten gevestigd in de Gelderse hoofdstad.

Arnhem is dus duidelijk een populaire bestemming voor online retail-bedrijven. Maar dat wil niet zeggen dat er in andere Gelderse steden geen animo is vanuit de ecommerce-industrie om zich daar te vestigen. Zo zit Foppen Group, de eigenaar achter webwinkels Bobshop.nl, Internetshop.nl, Modern.nl en Scheerenfoppen.nl, in Harderwijk met tientallen medewerkers.

Top 100-spelers in Gelderland
En dat je als grote webwinkel perfect zaken kan doen vanuit Gelderland (en eigenlijk een uithoek van het land) bewijst bijvoorbeeld Kleertjes.com, de miljoenen omzettende kledingwebwinkel die in Doetinchem is gevestigd. En een andere grote ecommerce-speler, fietswebwinkel Futurumshop zit in Apeldoorn, zo op het eerste gezicht misschien ook niet de meest interessant ogende locatie. Kijkshop, een middenmoot in de Twinkle100, zit in Zaltbommel en beheert van daaruit de ruim 100 stenen winkels en de webwinkel.

En Creative Group, eigenaar van online concepten als Beltegoed.nl, Cadeaukaart.nl en Giftcards.nl begon weliswaar op een zolderkamertje maar heeft nu een mooi pand in Nijmegen. Verder kwamen we in Gelderland ook nog Sneltoner.nl (Ede) en Babypark (het kleine dorpje Kesteren) tegen. Ook dit zijn of waren allemaal spelers uit de Twinkle100.

Gelderland, dichterbij dan je denkt!
Al met al lijkt het erop dat er een aardig aantal serieuze ecommerce-bedrijven in Gelderland zijn gevestigd. Bedrijven die net zo goed in Amsterdam hadden kunnen zitten, maar om uiteenlopende redenen in het oosten van het land zitten of zelfs in the middle of nowhere. En ook het feit dat enkele bedrijven weliswaar zijn verhuisd, maar dat ze daarna bewust naar Gelderland trokken of in de provincie bleven, geeft aan dat deze provincie zeker zijn charme heeft. Tel daarbij op de eerder genoemde voordelen van dit gebied (goede bereikbaarheid, lagere prijzen) en je snapt waarom de provincie de slogan ‘Gelderland, dichterbij dan je denkt’ gebruikt.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten