e-boekhouden

Waar zijn de grote webwinkels?

waar zitten de grote webwinkels?Een webwinkel kun je in principe overal beginnen. Op je
zolderkamer, in een schuurtje, bij je ouders, op een industrieterrein of op een
klein bedrijventerrein. Maar waar zijn de honderd grootste webwinkels van ons
land eigenlijk gevestigd?

We keken hiervoor naar de Twinkle 100, de lijst van de honderd webwinkels van Nederland met de meeste omzet. Om de ‘locatie’ te bepalen, keken we in de meeste gevallen naar waar het hoofdkantoor was gevestigd. Was dit niet bekend of duidelijk, dan keken we naar waar het contactadres was gevestigd. Bij buitenlandse vestigingen met aldaar een hoofdkantoor, keken we naar waar het correspondentieadres in ons land is gevestigd. Zo heeft Zooplus (nummer 90 in de lijst) haar hoofdkantoor in München, maar het magazijn en retourencentrum staat in Tilburg.

Rustig in Friesland
De populairste provincies zijn Noord-Holland (31 webwinkels uit de lijst), Zuid-Holland (17), Noord-Brabant (12), Utrecht (11) en Gelderland (10). Niet echt verrassend, maar de meer provinciale gebieden zijn een stuk minder populair. De grootste webwinkels van ons land zitten duidelijk in de Randstad. Alle 31 webwinkels in Noord Holland zitten onder Alkmaar, of eigenlijk grotendeels op de hoogte van Amsterdam. Kleine provincies als Zeeland, Limburg, Drenthe en Groningen hadden allen maar twee webwinkels uit de lijst binnen hun provinciegrenzen. Friesland heeft er met Wijnvoordeel.nl zelfs maar eentje.

Bereikbaarheid zou een verklaring kunnen zijn en dan is een centrale locatie in Utrecht, of tussen andere grote bedrijven in Noord-Holland een voor de hand liggende keuze. Maar Wijnvoordeel, dat gevestigd is in GorreDijk (Friesland), bewijst met haar 50ste plek in de Twinkle 100 dat een locatie ook weer niet allesbepalend hoeft te zijn.

Amsterdam populair
Wat verder opvalt was dat met 21 ruim een op de vijf grote webwinkels zijn gevestigd in ons hoofdstad. Als je een carriere in ecommerce wilt maken, is Amsterdam dus een goede plek om de zoektocht te beginnen. De hoofdstad doet het vooral goed door veel multinationals als Ahold, H&M en Apple. Ook veel traditionele bedrijven nestelden zich daar. Zo zitten er mediabedrijven als De Persgroep, Sanoma Media en De Telegraaf, maar ook winkelketens die nu multichannel opereren, zoals de Hema, V&D, Bijenkorf en De Slegte.

Gerelateerde berichten