menu

Geen herroepingsrecht voor ecommerce Zwitserland

Geen herroepingsrecht voor ecommerce ZwitserlandZwitserse consumenten hebben nog steeds minder rechten dan consumenten in de Europese Unie. Die laatste groep kan zich beroepen op het herroepingsrecht dat bestaat uit een zichttermijn van veertien dagen, maar de Zwitsers hebben dit recht nog steeds niet. De Nationale Raad stemde tegen dit verzoek van de Bondsraad.

In de Europese Unie geldt voor alles wat consumenten op afstand kopen – of dat nu via internet, telefoon of post is – een herroepingsrecht. Ze hebben een zichttermijn van veertien dagen waarin ze zonder opgaaf van reden hun artikelen weer kunnen terugsturen. In Zwitserland is dat echter niet zo. En dat blijft voorlopig wel even, nu de Nationale Raad tegen zo’n verzoek heeft gestemd.

Een reden om de wet niet in te voeren is dat men de consument “niet verder wil betuttelen”. Het herroepingsrecht geldt in Zwitserland nu alleen voor verkopen die aan de deur plaatsvinden. De Bondsraad wilde dat deze wet werd doorgetrokken naar verkopen die via de telefoon plaatsvinden en naar online bestellingen. Maar in de Nationale Raad werd dit verzoek verworpen met 95 stemmen tegen en 84 voor.

Tegen: “Genoeg tijd om na te denken online”
Een argument tegen dit verzoek is dat men nogal overrompeld beslissingen doet wanneer er een verkoper voor de deur staat of wanneer er iets telefonisch wordt verkocht, maar dat dit niet opgaat voor online bestellingen. “Want daar wordt de eerste stap tot het doen van een aankoop gedaan door de consument zelf. Ze hebben hierdoor alle tijd om na te denken voordat ze iets aanschaffen.”

Voor: “Zwitserse consument wordt benadeeld”
Een tegenargument was dat dít misschien wel zo mag zijn, maar dat je online alsnog het probleem hebt dat je de producten niet goed kunt zien. Plus nu wordt de Zwitserse consument benadeeld ten opzichte van consumenten in de Europese Unie. “Als een Duitse of Franse consument iets bestelt bij een Zwitserse webwinkel, dan heeft hij herroepingsrecht, maar een consument uit Zwitserland die bij diezelfde webwinkel bestelt, heeft dat voordeel niet.”

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch