lightspeed ecommerce

Het Ecommerce News-jaaroverzicht 2017

Het Ecommerce News-jaaroverzicht 2017

Het jaar is weer bijna ten einde en de redactie maakt zich op voor de feestdagen. Maar zoals gebruikelijk kijken we aan het eind van het jaar terug op wat er de afgelopen twaalf maanden is gebeurd in ecommerce-land.

Januari

In januari doken we in de wondere wereld van vloggers en keken we wat de bekendste YouTubers deden op het gebied van ecommerce. Het aanbod was vaak niet erg groot, maar wel duidelijk gericht op de jonge doelgroep. Ook interviewden we Jan Roelofsen van Tim’s Speelgoedboerderij over wat YouTube kan doen voor je webwinkel. Verder lanceerde MultiSafepay de shopping-app Qwindo en veranderde Jet Verzendt haar naam in KeenDelivery. Ook interessant in januari was de statistiek dat de omzet van pure players in 2016 procentueel harder was gestegen dan die van omnichannel-spelers!

Februari

In februari schreven we het bericht dat als webwinkeliers harder willen groeien, ze zich eigenlijk op crossborder-ecommerce moeten richten of meer premium producten en diensten moeten aanbieden. Een opmerkelijk nieuwtje deze maand kwam van restaurant Het Warenhuis dat haar volledige inboedel via een webwinkel verkocht. Verder bleek de online shopper nog niet klaar voor een chatbot en blijkt dat Amazon vorig jaar 7,2 miljard dollar verlies maakte op de bezorgkosten. ACM verlaagde de boete voor twee webwinkels en wij ontdekten dat Coolblue stilletjes de bedenktijd heeft verlengd naar 30 dagen. Alles voor een glimlach.

Maart

In maart stonden we stil bij het stoppen van DMOZ. Was dit het einde van een SEO-tijdperk? Waar het wel goed mee ging, was de ecommerce in Nederland. Die was vorig jaar goed voor 20,16 miljard euro. Ook stonden we stil bij wat nou de drukste dag in de week is voor webwinkels. Dat is voor iedereen anders, maar wel iets waar je je marketing op zou moeten aanpassen! Zamro werd benoemd tot beste Startende Webwinkel van Nederland en Picnic kreeg een investering van 100 miljoen euro om verder te groeien.

Tekst gaat door onder de afbeelding…

April

Vanaf april kunnen Nederlandse consumenten eindelijk met automatische incasso betalen op Amazon.de, terwijl het nieuwe initiatief Onvermeld.nl anoniem kopen mogelijk maakt. De maand april bevatte ook een aantal interessante updates uit de achteraf-betaalsector. Zo lanceerde MultiSafepay E-Invoicing en kwam Afterpay met haar eigen app. Verder maakte Mollie bekend uit te breiden naar Europa en lanceerde Bol.com de bezorgabonnementsdienst Bol.com Select.

Mei

Mei leek wel de maand van de mijlpalen. Zo verwelkomt Winkelstraat.nl een miljoen unieke bezoekers per maand en wil het nu een top 3-speler in Europa worden. En Webwinkel 123inkt.nl heeft twee miljoen unieke klanten, van wie de helft in de afgelopen vier jaar erbij kwam. Verder bleek dat Nederlandse consumenten vorig jaar voor ruim 1 miljard euro aan producten hebben besteld bij buitenlandse webwinkels binnen de EU. Eind mei kwam naar buiten dat Bax Music het jaar ervoor de omzetgrens van 100 miljoen euro had gepasseerd.

Juni

In juni twitterde Trump het mysterieuze ‘covfefe’, waar webwinkels al snel op inhaakten. Maar het was ook de maand waarin het aantal online kopers in Nederland voor het eerst sinds jaren weer was gedaald. Ook lanceerde de EU het plan om tarieven van pakketbezorgers online te gaan vergelijken. En wij spraken met Bol.com en ontdekten dat hun app-gebruikers 20 tot 30 procent meer besteden dan de niet-app-gebruikers. StellaService ontdekte dat de telefoon het beste klantenservice-kanaal blijkt te zijn. Verder begonnen modewebwinkel About You en online betaalplatform Stripe in ons land. Juni was ook de maand waarin Google een megaboete kreeg voor Google Shopping en het logistieke bedrijf Fadello failliet ging.

Juli

In juli werd bekend dat PayCheckout een vergunning als betaaldienstverlener had gekregen van De Nederlandsche Bank. Het bedrijf verwacht nu flinke stappen te kunnen maken. In deze maand verscheen ook een onderzoek waaruit bleek dat de click-through-rate in ons land op woensdag het hoogst is, handig om te weten! Verder werd Docdata Payments verkocht aan CM en wisselde ook payment service provider Buckaroo van eigenaar. Omdat er zoveel overnames waren, kwam het interview met de oprichters van Webshopovername.nl als geroepen. Het eerste jaar lieten zij voor 5 miljoen euro aan ecommerceomzet van eigenaar wisselen.

Augustus

Augustus was een mooie maand voor Sana Commerce, want toen verwelkomde het ’t honderdste bedrijf dat dit jaar is gestart met het gebruiken van hun ecommerce-oplossingen. En onze redactie vroeg zich af of voice shopping wellicht de toekomst van ecommerce wordt? In deze zomermaand kwam PostNL met iets nieuws: Op afspraak bezorgd. Consumenten bepalen wanneer het pakket wordt bezorgd. En Amazon blijkt meer merken te bezitten dan je had gedacht!

September

Deze maand begon goed met de mededeling dat ecommerce in ons land het eerste halfjaar goed was voor 10,66 miljard euro. En er was in ons land een webshop die een halve giraf verkocht! Verder namen wij de webshop van Hudson’s Bay eens kritisch onder de loep en kwam Semrush wel met een héél aparte top tien van meest bezochte ecommerce-websites in ons land… Minder verrassend: Bol.com was weer de grootste webwinkel van Nederland.

Tekst gaat door onder de afbeelding…

Oktober

In oktober lanceerde Mijnwebwinkel het nieuwe pakket Mijnwebwinkel Premium met onder meer uitgebreidere support voor klanten. VidaXL begon met dropshipping, terwijl Amazon startte met experimenten om de bezorging beter te maken. Het testte levering in auto en huis! Halverwege de maand werd SendCloud uitgeroepen tot het snelst groeiende technologiebedrijf van Nederland en zag het wereldwijde keurmerk Safe.Shop eindelijk het levenslicht. En natúúrlijk organiseerden we in oktober weer de Ecommercerun, die wederom door Michel Bruins werd gewonnen. Bol.com lanceerde de abonnementendienst Bespaar Continu.

November

Thuiswinkel.org lanceerde een reclamecampagne, waar wij zo onze vraagtekens bij zetten, terwijl Amazon eindelijk begon met het accepteren van iDeal én Amazon Prime in Nederland lanceerde. Een andere grote speler, Bol.com, haalde Singles Day naar Nederland. Meer leuk nieuws kwam van de Shopping Awards, dat bekendmaakte ook een B2B-award te zullen uitreiken. En sinds 7 november is PostNL honderd procent eigenaar van pakketstapelaar Shops United, terwijl het aan het eind van de maand ook CheapCargo overnam. Ook stond onze redactie stil bij de ecommerce-trends voor 2018.

December

Begin december maakte Picqer bekend een eigen webshop te lanceren voor hardware en bleek uit een toekomstvisie van ECC Köln dat bezorging aan huis in de toekomst wellicht geld gaat kosten voor de consument. En vrij opmerkelijk: het gemiddelde transactiebedrag van frauduleuze en legitieme bestellingen blijkt vrijwel gelijk te zijn! Hunkemöller werd Retailer of the Year Europe, een jaar nadat de lingerieketen ook werd bekroond tot winnaar van de Webshop Awards Europe. Ook deed de rechter uitspraken over de boetes die twee webwinkels kregen van ACM. Ook vroeg de redactie zich af waar nou de ICO’s van de ecommerce bleven.

Gerelateerde berichten