Bezorgkosten zware pakketten China gaan flink omhoog

Bezorgkosten zware pakketten China gaan flink omhoog

De bezorgkosten van pakketten zwaarder dan twee kilo die uit China komen, zullen vanaf juni volgend jaar flink gaan toenemen. Er wordt gesproken van een tariefverhoging van 27 procent volgend jaar, en een die kan oplopen naar 164 procent in de komende vijf jaar.

Dat er straks meer betaald moet worden om zwaardere pakketten uit China hier in Europa te kunnen ontvangen, is het gevolg van een dreigement vanuit de Verenigde Staten. President Trump dreigde namelijk vorige maand uit de Internationale Postunie te stappen als er niet werd gedaan aan de lage vergoedingen die China nog steeds genoot, zo schrijft Nieuwsblad Transport.

China werd nog gezien als ontwikkelingsland

Wat betreft de regels voor zware brief- en pakketpost, werd China door de postorganisatie nog steeds gezien als een ontwikkelingsland. En op basis hiervan kunnen Chinese webwinkels tegen een aanzienlijke korting pakketten laten bezorgen door bijvoorbeeld PostNL en andere nationale postbedrijven in Europa en de VS.

‘China kreeg subsidie van Postunie’

Volgens Trump werd de Chinese export hierdoor min of meer gesubsidieerd door de Internationale Postunie op kosten van de postbedrijven. Hij dreigde er dan ook mee om Amerika uit de postunie te laten stappen als dit niet werd aangepast. De Internationale PostUnie en China gingen akkoord, met als gevolg dat landen in Europa vanaf aankomende zomer eenzijdig hogere tarieven kan eisen voor de bezorging van pakketten uit China.

75.000 ton aan pakketten uit China

Het staatspostbedrijf van China zegt dat het jaarlijks gaat om 75.000 ton aan pakketten dat wordt geƫxporteerd naar onder meer Europa en de Verenigde Staten.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten