menu
lightspeed ecommerce

Belangenverstrengeling in ecommerce?

belangenverstrengeling door commissie in ecommerce?We kennen natuurlijk de onderzoeken naar fraude in de bouw, bij apothekers en in de telecom sector, maar hoe zit het eigenlijk bij webwinkels en met onze eigen ecommerce? Ook hier gaat veel geld om in het “omkopen” van invloedrijke organisaties.

Vorige week kreeg ik zomaar een telefoontje van een grote betalingsprovider. Deze had een goede dienst die ik aan mijn klanten moest adviseren. Mocht ik dat nou doen, dan zou ik gelijk hier vele duizenden euro’s mee verdienen! Want zij hadden een perfect kickback programma waarmee ik vorstelijk beloond zou worden als ik klanten naar hen doorverwees. Hoe eerlijk is dit eigenlijk naar mijn klanten?

Ik neem aan dat klanten van mij als webdesigner verwachten dat ik ze het beste advies geef  voor de beste partijen, software etc. Tenslotte betalen bedrijven veel geld aan webdesigners en webwinkel bouwers en met de uurtarieven die in deze branche spelen verwacht je dan dat je gewoon goed geholpen wordt. Je verwacht niet dat je een partij wordt aangeraden puur omdat diezelfde webdesigner, naast zijn uurtarieven aan jou, ook nog eens een flinke zak geld via een of ander kickback programma krijgt.

Onschuldige affiliate?
Dan heb ik het niet over de relatief onschuldige affiliate links die je hier en daar tegenkomt. Webwinkel software aanbieders geven soms een tientje of twee mee aan de persoon die hen klanten doorspeelt. Vrij onschuldig want alhoewel de links veel op het internet te vinden zijn zal dit een goede webdesigner niet zomaar overhalen.

Tenslotte doen bijna alle webwinkel software aanbieders dit en zijn de bedragen die je kunt verdienen laag genoeg om bij een echte klant waar je per uur mag rekenen gewoon wel onafhankelijk advies te geven. Ik denk niet dat er een webdesigner of reclamebureau echt een andere keuze zal maken bij een paar tientjes aan commissie.

Tientjes? Nee duizenden euro’s!
Maar anders wordt het als echt grotere partijen zich hiermee bezig gaan houden. Zo bood deze betalingsprovider, die werkt voor grote A-merken, mij zonder enige aanleiding opeens best wel wat geld als ik klanten op hun systeem zou aansluiten.

Hoe reageren webdesigners eigenlijk als ze echt honderden euro’s per klant kunnen verdienen aan commissie? Mijn klanten met een webwinkel hechten veel waarde aan mijn adviezen. In de meeste gevallen volgen ze mijn adviezen blind, ik ben tenslotte in hun ogen de expert op het gebied van ecommerce. Als ik hen zou adviseren voor deze betalingsprovider te kiezen, door bijvoorbeeld aan te geven dat de fraudebestrijding hier beter zou zijn, zouden ze dit zeker doen. Deze betalingsprovider werkt al voor enkele van de grootste Nederlandse webwinkels en we hebben het hier over echt heel veel geld.

Ik schrok dan ook een beetje van het telefoontje want ik weet dat deze betalingsprovider in Nederland best groot is, en door grote webdesign en reclamebureaus wordt ingeschakeld. Zullen deze voor deze betalingsprovider kiezen vanwege de kwaliteit? Of gewoon om die zak met geld?

Zit je webdesigner weer es bij Yap Yum?
Aangeboden commissies als escorts, uitjes naar nachtclubs, dure auto’s en luxe huizen, hebben onze markt nog niet bereikt. We moeten het dan ook niet gaan overdrijven want over het algemeen zijn de meeste bedrijven in de markt gewoon eerlijk en zijn de tarieven die de adviseurs rekenen hoog genoeg om het onafhankelijk te kunnen houden. Er zijn dan ook niet zo veel partijen die indirect vergoedingen bieden.

Hoeveel het evengoed toch voorkomt, is lastig te zeggen. Er wordt natuurlijk niet heel openlijk over gesproken. Volgens mij is het wel in opkomst. Tenslotte wordt ecommerce volwassen en waar klanten moeten worden overgehaald speelt geld altijd wel een rol. De klant lijkt me hier mogelijk de dupe want van buitenaf is er eigenlijk geen controle op het advies van adviseurs. Het is ook niet iets illegaals, kijk naar de Hypotheker, die heeft zijn complete businesscase gebaseerd op het binnen halen van commissie zonder dat de klant hier eigenlijk erg bewust van is.

Wat vind je als webwinkelier van het idee dat de adviseurs die je eerder vele duizenden euro’s hebt betaald voor de webwinkel zonder dat je het weet grote aanlevercommissies verdienen van bedrijven die ze je adviseren, bijvoorbeeld voor de logistiek, betaling of opslag van je winkel?

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan