Het belang van video-reviews

Het belang van video-reviews

Nieuwe data laat zien dat twintig procent van de internetgebruikers in Amerika een product in de winkel heeft gekocht nadat het online een recensie las. Een populaire plek om die research te doen is YouTube. Een extra reden dus om ook op deze online plek aanwezig te zijn met je producten!

Er is al veel gezegd en gesproken over showrooming en de omgekeerde variant, webrooming. Een paar jaar terug was er nog die angst voor showrooming: consumenten die een product eerst bekijken, uitproberen en passen in de winkel om het vervolgens online voor een lagere prijs te bestellen. Maar nu men steeds meer de mobiel gebruikt om online te shoppen is juist die omgekeerde trend in opmars. Men checkt en vergelijkt producten online, maar koopt het uiteindelijk in de winkel. Dat onderzoeken kan vanuit huis gebeuren, maar gebeurt steeds meer ‘on the go’. Soms zelfs in de winkel waar ze het product uiteindelijk meenemen.

Bijna 19% gebruikt YouTube voor reviews

Uit onderzoek van Collective Bias in Amerika blijkt dat één op de vijf internetgebruikers een product in de winkel had gekocht na het lezen van een online recensie in de vorm van een blogreview of social-mediapost. Respondenten werd ook gevraagd op welk sociaal netwerk ze hun research deden wanneer ze erover dachten om in de winkel iets te kopen en daaruit kwam naar voren dat 18,6 procent zich tot YouTube wendde.

Zo’n onderzoek als hierboven benadrukt weer maar eens het belang van video-reviews en een nadrukkelijke aanwezigheid op social media. Nu kunnen we bij dit soort voorbeelden altijd wel verwijzen naar Coolblue, maar een ander Nederlands bedrijf dat met name YouTube goed weet in te zetten is Create2Fit van Tom Coronel. Zo heeft een van de webwinkels, Koffiediscounter.nl, sinds februari 2010 zo’n 260 video’s geüpload waarin het alle details van een bepaald koffieapparaat bespreekt en tegelijkertijd uitlegt hoe het apparaat werkt en waarom het anders is dan een variant of concurrent. Het heeft nu bijna duizend abonnees aan zich weten te binden en 3,6 miljoen weergaven gegenereerd. Dat zijn gemiddeld bijna 14.000 views per video. Niet gek, voor een honderdtal filmpjes waarin een vrij a-sexy product als een koffiemachine wordt besproken.

De 22-jarige Marques Brownlee heeft er als YouTube’er MKBHD zelfs een fulltime baan van weten te maken. In maart had hij 394 miljoen views voor zijn video’s, waarin hij allerlei telefoons, camera’s en andere gadgets recenseert. Dit soort video’s worden dan ook regelmatig geraadpleegd door consumenten die twijfelen over bijvoorbeeld welke telefoon ze moeten kopen. Een visuele recensie van iemand die níét werkt bij de fabrikant kan dan zeker helpen die knoop door te hakken.

Je kan er dus voor kiezen om net als Tom Coronel zelf videoreviews voor je producten te maken, maar je kan ook je producten eens op een onafhankelijke en eerlijke manier laten recenseren door populaire YouTubers. Dat deed Google bijvoorbeeld laatst nog met hun nieuwe ‘Live Cases’, smartphonehoesjes die je online kan ontwerpen. Zij stuurden de hoesjes als eerst naar MKBHD:

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten