Consument wil foto’s en video’s zien bij online shoppen

Consument wil foto’s en video’s zien bij online shoppen

Het gebruik van foto’s en video’s in een webwinkel wordt steeds belangrijker. Uit een recent onderzoek onder Nederlandse consumenten is gebleken dat voor 52 procent foto’s en video’s de favoriete informatiebron is wanneer ze online shoppen. Dat zou dus impliceren dat de begeleidende teksten op productpagina’s voor veel mensen niet meer doorslaggevend is.

Dit blijkt uit een onderzoek dat Akamai hield onder tweehonderd Nederlanders tussen de 28 en 65 jaar oud. Iets meer dan de helft van hen benadrukte het belang van foto’s en video’s als ze online aan het winkelen zijn. Volgens de onderzoekers komt hiermee dus ook naar voren dat productteksten en andere teksten anno 2015 voor veel consumenten niet meer allesbepalend zijn.

‘Over 5 jaar is 80% van internetcontent video’
Volgens Hans Nipshagen, regionaal directeur Benelux van Akamai Technologies, onderstrepen deze cijfers de trend die zij zelf ook op hun platform zien, namelijk dat het aanbod en de groei van video-content enorm is. “Als deze groei aanhoudt – en wij denken dat dat gebeurt – zal over vijf jaar 80 procent van alle content op het internet, bestaan uit video”, zo durft hij te stellen. Dat is een nogal boude uitspraak, maar blijkbaar niet een uitspraak van Nipshagen/Akamai zelf, want dit is ook een van de belangrijkste bevindingen uit een onderzoek dat Cisco eerder dit jaar publiceerde.

Al gaat het daar specifiek over verkeer en niet zozeer content. “Wereldwijd zal consumenten-internetvideoverkeer 80 procent van al het consumenten-internetverkeer beslaan in 2019, daar waar het in 2014 nog een aandeel van 64 procent had.” Dat is natuurlijk wel iets anders dan dat 80% van alle content video zal zijn. In het onderzoek van Cisco wordt dus voornamelijk gekeken naar het verkeer dat websites als YouTube, HBO en Netflix genereren en daar heeft een online shopper in wezen niks mee te maken.

Wordt belang van teksten echt minder?
Dat daar gelaten geloven we wel dat visuele content een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen in de online shopervaring van consumenten. Of daarbij het belang van teksten wordt gedevalueerd is nog maar de vraag, maar met consumenten die steeds vaker vanaf hun smartphone shoppen wordt het steeds zwaarwegender dat het visueel allemaal in orde is. Juist als je op een klein scherm een product bekijkt, wil je als klant er zeker van zijn dat je geen kat in de zak koopt. Je wilt dan meerdere foto’s zien, zodat je het product vanuit alle hoeken kunt zien. Ook wil je dan waarschijnlijk kunnen inzoomen op details, het product virtueel laten ronddraaien en de verschillende varianten bekijken.

Video zou daarin van toegevoegde waarde kunnen zijn, helemaal bij de wat duurdere aankopen waarbij de aankoopdrempel hoog is. Een filmpje van een paar minuten waarin duidelijk wordt getoond hoe het product eruit ziet, hoe bepaalde onderdelen werken of hoe iets gedragen of gebruikt zou kunnen worden is dan mogelijk een conversieverhogend hulpmiddel voor de webwinkelier. Maar wat ons betreft blijven de good ol’ productteksten onmisbaar, ook over vijf jaar als bijna al het internetverkeer uit gestreamde filmpjes bestaat…

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten