Amazon wil af van retouren vernietigen

Amazon wil af van retouren vernietigen

Amazon wil af van het vernietigen van geretourneerde producten. De ecommerce-gigant heeft hiervoor twee FBA-programma’s in het leven geroepen. Amazon-verkopers kunnen nu gemakkelijker hun retouren of overtollige voorraad opnieuw verkopen.

De twee initiatieven zijn gericht op Fulfilment by Amazon (FBA) en heten FBA Liquidations en FBA Grade and Resell. Ze zijn bedoeld om teruggestuurde producten en onverkochte voorraad een nieuw leven te geven.

Amazon wil teruggestuurde producten en onverkochte voorraad een nieuw leven geven.

Officieel zijn het volgens Amazon de volgende stappen om een circulaire economie op te bouwen, maar het is waarschijnlijk ook een antwoord op de kritiek die het Amerikaanse bedrijf recent kreeg te verduren.

100.000 producten vernietigd per week

Zo kwam de Britse zender ITV eind juni met een reportage waaruit bleek dat alleen al op één Amazon-locatie in Schotland wekelijks honderdduizend producten worden vernietigd. Er zijn meer bedrijven die zo te werk gaan, omdat vernietigen uiteindelijk goedkoper is dan de teruggestuurde producten na te kijken, al dan niet te repareren en opnieuw aan te bieden.

Amazon verwacht met de introductie van FBA Liquidations en FBA Grade and Resell elk jaar meer dan 300 miljoen producten een tweede leven te geven.

Amazon verwacht zo 300 miljoen producten per jaar een tweede leven te geven.

Retouren zijn nu eenmaal een gegeven voor webwinkeliers en wat je moet doen met die producten is een uitdaging voor de hele industrie”, zo zegt Libby Johnson McKee, directeur Amazon WW Returns, ReCommerce and Sustainability. “Deze nieuwe programma’s zijn voorbeelden van de stappen die we nemen om ervoor te zorgen dat producten die op Amazon worden verkocht – door ons of door onze kleine zakelijke partners – goed worden gebruikt en niet worden weggegooid.”

FBA Liquidations

Met FBA Liquidations krijgen verkopers de mogelijkheid om de potentiële verliezen op geretourneerde producten of overtollige voorraad te herstellen. Het programma is op dit moment beschikbaar in de VS, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje, en binnenkort ook in het Verenigd Koninkrijk. Over de beschikbaarheid van FBA Liquidations in Nederland wordt door Amazon nog met geen woord gerept.

Of en wanneer FBA Liquidations in Nederland beschikbaar is, is nog niet bekend.

Voordat bovenstaand programma actief was, moest een verkoper dit soort items eerst teruggestuurd hebben gekregen of Amazon had het producten namens hem/haar moeten laten doneren. “Nu hebben bedrijven die op Amazon verkopen een nieuwe probleemloze manier om wat waarde terug te winnen van geretourneerde producten of onverkochte voorraad door artikelen in bulk te verkopen en tegelijkertijd hun steentje bij te dragen aan het milieu”, zo legt Amazon uit.

FBA Grade and Resell

Verkopers die geretourneerde artikelen willen doorverkopen, kunnen gebruikmaken van het tweede programma: FBA Grade and Resell. Dat is momenteel beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk en zal later dit jaar ook in de VS lanceren. Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje volgen in 2022. “Dit programma geeft externe verkopers de mogelijkheid om geretourneerde producten op Amazon te verkopen als “gebruikte” artikelen in plaats van dat de artikelen naar hen worden teruggestuurd of gedoneerd.”

Amazon bekijkt de producten en geeft ze een waarde mee.

Wanneer een product door de klant wordt geretourneerd, kan de verkoper ervoor kiezen om het automatisch naar dit nieuwe programma te sturen. Amazon zal het product dan evalueren en het één van de vier standaard toestanden toekennen: “als nieuw”, “heel goed”, “goed” en “aanvaardbaar”. De verkoper bepaalt vervolgens de prijs voor het artikel op basis van de staat en beheren de prijzen, advertenties en verkopen met behulp van hun bestaande processen, dus eigenlijk net als voor hun nieuwe, nog niet eerder gebruikte artikelen.

Gerelateerde berichten