menu
lightspeed ecommerce

ACM verlaagt boetes voor twee webwinkels

ACM verlaagt boetes voor twee webwinkels

De Autoriteit Consument & Markt heeft de boetes voor twee webwinkels verlaagd. Het gaat om de voormalige eigenares van Hipvoordeheb en de eigenares van Kiesdejuistesportbh, die beiden bezwaar hadden aangetekend tegen de boetes die de ACM in oktober vorig jaar uitdeelde.

In oktober 2016 deelde de ACM boetes uit aan vijf webwinkels. Onder hen waren onder meer Coolcat en Bever, maar ook twee kleinere webshops: Hipvoordeheb moest 50.000 euro betalen, net als Kiesdejuistesportbh. De (voormalig) eigenaressen hebben hierop bezwaar ingediend en hun financiële situatie voor het eerst volledig toegelicht en onderbouwd.

Hoogte boete niet overeen met financiële draagkracht webwinkelier

De ACM maakt nu bekend dat de opgelegde boetes hun draagkracht ver te boven gingen. De voormalig eigenares van Hipvoordeheb hoeft nu nog maar 5000 euro te betalen, terwijl de boete voor de eigenares van Kiesdejuistesportbh is verlaagd naar 10.000 euro. ACM vindt dat bedrijven wel tijdig in de procedure informatie moeten verstrekken over hun financiële positie. “Dat helpt ACM bij het bepalen van een passende boete”, zo licht het toe.

Zelf vonden wij de boetes voor deze kleine webshops al aan de hoge kant. De uiteindelijke boetes die hen nu zijn opgelegd zijn in onze ogen een stuk rechtvaardiger. Misschien zelfs wat aan de lage kant, maar gezien het feit dat hier de afgelopen tijd veel onduidelijkheid over is geweest, wel logisch. Onze verwachting is dat vergelijkbare overtredingen in 2017 zeker hoger kunnen uitpakken dan nu is gebeurd, maar ze hebben in ieder geval niet meer het verlammende effect op de markt als de oorspronkelijke boetes.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch