40% groei in afhaalpunten in Europa

40% groei in afhaalpunten in Europa

Sinds medio 2019 zijn er 40 procent meer afhaal- en inleverpunten bijgekomen in Europa. Vooral in Polen was een significante stijging waarneembaar. Ook in Nederland zien we dat afhaalpunten steeds populairder worden.

Op dit moment is Duitsland het land in Europa met de meeste PUDO’s, oftewel ‘pick-up/drop-off points’. Dit zijn plekken waar consumenten hun online bestellingen kunnen afhalen, maar ook hun retouren kunnen inleveren.

Landen met de meeste afhaal- en inleverpunten

Duitsland 57.000
Frankrijk 45.000
Verenigd Koninkrijk 38.000
Italiƫ 36.000

Volgens Last Mile Experts, dat samen met Upido een grootschalig onderzoek deed naar afhaalpunten en netwerken van pakketkluizen in 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk, zijn er naar verwachting meer dan 336.000 PUDO-locaties beschikbaar in Europa. “En, als een steeds belangrijker onderdeel van elke out-of-home-infrastructuur, zijn er meer dan 43.000 geautomatiseerde pakketautomaten.”

Er zijn 336.000 afhaalpunten in Europa.

Meeste pakketautomaten in Poland

Het land met de meeste geautomatiseerde pakketautomaten is Poland, dat er naar verluidt zo’n 11.000 telt. Het Oost-Europese land wordt opgevolgd door Spanje (10.000) en Duitsland (7.000). Maar het dichtste netwerk moet niet in een van deze drie landen worden gezocht, maar is te vinden in Finland. En dat is logisch, aangezien in dit land de meeste pakketjes via pakketkluizen worden geleverd.

Het meest dichte netwerk ligt in Finland.

Weg-van-huis-oplossingen in Europa

Het onderzoek laat ook per onderzocht land zien wat de gebruikelijke aflevermethodes zijn. In veel landen worden pakketjes bij de klant thuisgebracht, maar in landen als Letland (slechts 56 procent wordt thuisbezorgd) en Estland (58 procent) is deze manier veel minder vanzelfsprekend.

Aflevermethodes in Europa

Ook meer afhaalpunten in Nederland

In Nederland is er ook een trend waarneembaar waarin de afhaalpunten en inleverplekken in populariteit toenemen. Dit blijkt onder meer uit de recente financiering van afhaalnetwerk De Buren. Dankzij een groeifinanciering gaat het bedrijf dat onbemande afhaalpunten exploiteert de komende jaren drieduizend pakketkluiswanden door heel Nederland plaatsen.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten