WoonLease: ‘Bijverdienste bleek gat in de markt’

WoonLease: ‘Bijverdienste bleek gat in de markt’

WoonLease was eigenlijk een categorie binnen de woonwinkel WoonVoordeel. Omdat de oprichters zo veel potentie in dit segment zagen, besloten ze er een apart concept van te maken. In november ging de shop live en de resultaten zijn tot dusver veelbelovend. “Afgelopen maand ontvingen we ruim vierhonderd aanvragen”, aldus medeoprichter Toon Ciolina.

Het idee ontstond toen Toon een huis had gekocht en daarna weinig budget had om nieuwe meubelen te kopen. “Ik wilde de spullen liever leasen, zodat mijn geld niet zou vastzitten in primaire dingen als een bed of bank.” Samen met zijn compagnon besloot hij het leaseconcept te testen binnen de woonwebwinkel, die een half jaar eerder live was gegaan.

Toon vertelt dat de interesse in het leasen nog veel groter was dan verwacht, waardoor de twee besloten om het concept verder uit te bouwen en er een aparte webwinkel voor op te richten. Inmiddels krijgt de startup wekelijks zo’n honderd aanvragen binnen. Samen met Elbuco – een bekende partner binnen de leasewereld – wordt bepaald welke mensen in aanmerking komen voor een leasecontract.

‘Nederland is het ideale testland’

Hoewel er meerdere partijen zijn die zich (gaan) richten op het leasen van meubelen, zien de heren er een goed verdienmodel in. “Of je nu veel of weinig budget tot je beschikking hebt, iedereen heeft spullen nodig om zijn huis in te richten”, zegt Toon, die van mening is dat de branche hierdoor niet zo snel verzadigd zal raken. Bovendien staan Nederlanders volgens hem meer dan gemiddeld open voor nieuwe concepten.

“Het is geen toeval dat Ikea juist in ons land is begonnen met het bieden van leasemogelijkheden. Nederland is het ideale testland”, stelt de ondernemer. Dat zo’n grote concurrent de markt aan het onderzoeken is, deert hem niet. “Ikea richt zich op een heel andere doelgroep dan wij. Ondanks dat we vrij scherp geprijsd zijn, zitten we toch in een wat hoger segment. We vullen het gat op tussen de prijsvechters en de aanbieders van designmeubelen.”

We vullen het gat tussen prijsvechters en aanbieders van designmeubelen.

Nieuwe concepten in ontwikkeling

Waar Ikea een leaseperiode van twee jaar hanteert, is die bij WoonLease drie of vijf jaar. Na deze periode kunnen klanten de spullen teruggeven of overnemen tegen een percentage van vijf tot vijftien procent van de nieuwwaarde.

Mochten klanten na de leaseperiode toch afscheid willen nemen van de producten, dan heeft het bedrijf hier ook een oplossing voor. “We zijn pas een paar maanden live, dus de eerste spullen komen op z’n vroegst over tweeënhalf jaar terug, maar we hebben al een concept bedacht om deze items een tweede leven in te blazen.”

Dit is niet de enige ontwikkeling. Vanwege de toenemende interesse vanuit de zakelijke markt, gaat WoonLease zich binnenkort ook op het bedrijfsleven richten. Daarnaast zijn de mannen druk bezig met het opzetten van een tuinmeubellijn. Nu is het assortiment beperkt tot loungesets, maar als het aan Toon ligt wordt dit aanbod snel vergroot.

Tekst gaat door onder de foto.
De homepage van WoonLease (Woon-Lease)

‘In april openen we onze showroom’

Het geld dat hiervoor nodig is, wordt naast de inkomsten uit de abonnementen gezocht in crowdfunding. Daarnaast wordt de financiering ingezet om sneller te kunnen leveren. “We produceren de meubelen in Europa, waardoor we al relatief snel zijn, maar het liefst willen we de spullen binnen twee dagen kunnen bezorgen. Dit betekent dat we onze voorraad flink moeten vergroten, te beginnen bij de hardlopers.”

Om (potentiële) klanten de gelegenheid te geven om de meubelen eerst te zien en te testen, wil WoonLease in april een showroom openen in het midden van het land. En dit is niet de enige reden voor de fysieke locatie. “We hopen via de gesprekken in de showroom nog beter te kunnen achterhalen waar onze doelgroep behoefte aan heeft.”

Linda

Linda

Linda de Vries werkt sinds 2015 bij Zietuwel, waar ze zich hoofdzakelijk bezighoudt met interviews voor Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Linda

Gerelateerde berichten