picqer

Webwinkel combineren met kinderen

Als je kinderen krijgt en thuis wilt blijven om voor de kinderen te kunnen zorgen lijkt een webwinkel opeens een ideale manier van werken. Maar kun je kinderen en een webwinkel wel echt zo goed combineren?

Als je werk bestaat uit het beheren van een webwinkel kun je de uren van je werk zelf indelen. Je bent flexibel in je werktijd. Kunt het grotendeels doen vanuit huis en het altijd even opzij leggen als er iets heel urgents tussendoor komt. Zoals een luier die nu ECHT verschoont moet worden. Ideaal als werk als je thuis wilt zijn om de kinderen op te voeden. Toch zijn er wel enkele zaken waar je goed rekening mee moet houden. In de tijd dat ik werk met webwinkeliers heb ik al heel wat verhalen gehoord over waarom het soms even juist niet zo handig is geweest.

Inventaris is niet “Child-Proof”
Het is handig om thuis voorraad te hebben. Het nadeel is dat je kind alles van je huiskamer kan zien als speelgoed. Als jij in de hoek tien dozen met kleding hebt staan moet je er niet gek van opkijken als je kind het op een dag aan gaat trekken, erop gaat verven, er soep of drinken op morst, of er een mooie hut van gaat bouwen.

Computer is niet “Child-Proof”
Ging je even naar de WC terwijl je net je voorraadbeheer aan het bijwerken was in Excel? Als je terug komt blijkt het niet langer het voorraadbeheer te zijn maar een mooie tekening van je kind van drie.

Concentratie is niet “Child-Proof”
Als ik door de supermarkt loop en zie hoe ouders Oost Indisch doof zijn geworden voor het gejengel van hun kinderen zou je denken dat thuis met was speelgoed er prima te werken moet zijn met een kind in de buurt. Boodschappen doen blijkt enkel makkelijker dan werken. In de supermarkt kom je wel thuis met je boodschappen maar met thuiswerken is savonds het werk niet vanzelf af. 

Zes tips die je je helpen kinderen te combineren met het runnen van een webwinkel:

1. To-Do lijstjes
Ze gelden eigenlijk voor elke ondernemer maar dubbel voor ondernemers die om de 2 minuten door kinderen worden afgeleid. Maak to-do lijstjes en duidelijke prioriteiten. Als je even bent afgeleid en terug loopt naar je computer, weet je wat je vandaag ook al weer minimaal gedaan moest krijgen. Houd je lijstjes minimaal met wat er écht moet gebeuren zodat je zeker weet dat je ze af krijgt. Al het andere wat je doet die dag is extra en geeft je juist een goed gevoel.

2. Minimaliseer stoorzenders
Een kind in je buurt stoort je concentratie al meer dan voldoende. Als je NU bezig bent met datgene wat VANDAAG moet gebeuren minimaliseer dan alle andere stoorzenders. Zet de TV, telefoon en e-mail uit. Kijk of je kind zichzelf even kan redden met speelgoed of iets anders en focus het komende (half)uur op datgene wat je NU wilde doen.

3. Scheiding tussen werk en privé
Je kinderen gaan natuurlijk altijd voor maar verder kun je werk en privé wel goed scheiden. Te vaak worden thuiswerkers afgeleid omdat ze merken dat de vaatwasser nog moet worden ingeruimd of willen ze even snel de wasmachine aanzetten zodat die zijn ding kan doen. Dit is allemaal maar 5 minuten werk, maar in je hoofd vreet het je aandacht vaak compleet op! Plan wanneer je het huis gaat poetsen, boodschappen doet, of de was wilt doen zodat dit uit je hoofd is. Houd je aan deze planning.

4. Pas je werktijden aan
Komt je kind thuis tussen de middag van school? Slaapt het smorgens het slechtste? Komen er smiddags vaak vriendjes spelen? Probeer dan in die tijd te doen wat geen concentratie vergt. Misschien huishoudelijke dingen zoals de was of het huis poetsen. Als je kind savonds in bed ligt en het lekker stil is in huis heb jij de tijd om je webwinkel eens rustig door te kijken.

5. Houd je energie op orde
Er is niets zo stress- en burnout gevoelig als thuis werken met je eigen werktijden. Doordat je de hele dag zelf kunt plannen zou je elke minuut dat je kind even zichzelf red, kunnen werken. Maar geen mens overleeft dit. Als je voor een baas werkt praat je maandag ook met collegas hoe het weekend was, zit je woensdag ook een beetje op marktplaats te surfen, en denk je vrijdag na 1 uur ook enkel nog maar aan het weekend. Als je 20-30 uur per week écht productief bent zit je echt al boven het gemiddelde. Ga af en toe lekker met je kind spelen of een wandelingetje maken en kijk eens een keer smiddags naar Oprah op TV. Zo houd je je energie op pijl.

6. Houd je creativiteit op orde
Thuiswerken in je eigen uren is heerlijk, maar af en toe lekker naar kantoor om even te kletsen met collega’s is dit ook. Contact met de buitenwereld haalt je uit je isolement en geeft je creativiteit en inspiratie. Ga dan ook regelmatig lekker wat drinken of lunchen met een vriend of vriendin, bezoek eens een seminar of workshop waar soortgelijke mensen komen en houd je ogen open. Zo blijf je bij, creatief en geinspireerd.

Deel met anderen!
Dit zijn de tips welke je van mij krijgt. Heb jij andere tips of ervaringen? Deel ze en reageer op dit bericht!

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten