ViaTim wil retourverplichting webshops oplossen

ViaTim wil retourverplichting webshops oplossen

Al sinds 2012 worden webwinkels verplicht om bij de aanschaf van nieuwe elektronica klanten de mogelijkheid te bieden het oude apparaat te retourneren. Zeven jaar later lijken verschillende webshops hier niet aan te voldoen, aldus ViaTim. Het buurtpuntennetwerk wil nu recyclebare apparaten voor webshops gaan aannemen.

De Europese wet Waste Electrical and Electronic Equipment (WEEE) verplicht retailers om oude elektronica aan te nemen. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine koopt, wordt de oude direct meegenomen. Dit mag ook binnen redelijke termijn na de levering of door consumenten het kosteloos naar de distributeur te laten verzenden namens de winkelier.

‘Webshops lopen er niet mee te koop’

Waar fysieke winkels dit vaak makkelijk kunnen organiseren, lijkt het webwinkels niet altijd te lukken. Buurtpunt ViaTim deed samen met studenten van Hogeschool Windesheim een steekproef bij een handvol grote en kleine webshops. Ze deden zich voor als klant die bijvoorbeeld een oude elektrische tandenborstel wilde inleveren. Doorgaans was er op de website moeilijk of helemaal geen informatie te vinden over het aannemen van apparaten. Woordvoerder Robby van Eekeren van ViaTim: “Bij navraag bleken grote spelers het wel aan te bieden, maar ze lopen er niet mee te koop. Kleinere shops zijn er vaak niet mee bezig, zich er niet bewust van of kunnen het niet aanbieden.”

Het is niet gek dat webwinkels niet staan te springen om apparaten aan te nemen. Ze moeten de retourzending bekostigen, maar het levert hen niets op. Volgens een rapport van het nationale WEEE Register werden in 2017 ruim 37.000 kleine huishoudelijke apparaten op de Nederlandse markt gebracht. Hiervan werden er zo’n 20.000 gerecycled, slechts iets meer dan de helft. Volgens ViaTim is gemiddeld 75 procent van de onderdelen van elektrische apparaten te hergebruiken. Desondanks belandt vooralsnog een groot deel hiervan bij het vuilnis.

ViaTim neemt apparaten aan voor webwinkels

ViaTim wil gaan samenwerken met webshops door hun oude elektronica aan te nemen. Het is de bedoeling dat deze bij het buurtpunt worden verzameld en opgehaald, om deze vervolgens af te leveren bij een recyclebedrijf. Daarmee willen zij de kosten voor webwinkels laag houden en zorg uit handen nemen, zodat zij kunnen voldoen aan de wetgeving.

Momenteel loopt er een pilot bij enkele buurtpunten in Zwolle die kleine elektrische apparaten aannemen. “Denk bijvoorbeeld aan een elektrische tandenborstel of föhn. Er zijn nog geen maatrestricties vastgesteld, maar alles groter dan een magnetron is voor ons lastig te realiseren.”

Hoe de samenwerkingen er precies gaan uitzien moet de komende weken blijken, aldus de woordvoerder. De intentie is om afspraken te maken met webwinkels voor een een-op-een-regeling: bij de aanschaf van een nieuw product wordt het oude apparaat ingeleverd. Ook willen ze experimenteren met certificaten voor webshops die de retourverplichting zelf niet willen of kunnen realiseren, maar het in plaats daarvan bij ViaTim onderbrengen. “Door retours op één plek in de buurt te verzamelen en gebundeld te verzenden, zullen de kosten en impact op het milieu lager zijn dan wanneer elk apparaat los wordt verstuurd.”

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten