Vereniging E-commerce Nederland aangesloten bij VGL

Vereniging E-commerce Nederland aangesloten bij VGL

De werkgeversvereniging E-commerce Nederland (VEN) wordt lid van de Vereniging Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen (VGL). VEN zal de ecommerce gaan vertegenwoordigen binnen de VGL. Samen willen de organisaties een sterkere foodsector krijgen.

E-commerce Nederland bestaat sinds december 2021 en is een verzameling van grote Nederlandse webwinkels. De vereniging werd opgericht om een cao voor Nederlandse ecommercebedrijven te creëren. De cao moet bescherming bieden tegen internationale reuzen zoals Amazon.

E-commerce Nederland is ook automatisch lid van het CBL.

In maart vorig jaar kondigden de vereniging en Thuiswinkel.org al een samenwerking aan. Deze samenwerking moet de ecommercebranche professionaliseren. Nu sluit E-commerce Nederland zich aan bij de VGL, waardoor het ook automatisch aansluit bij het Centraal Bureau Levensmiddelhandel (CBL).

Algemeen verbindende cao

Vorig jaar september verklaarde het ministerie van Sociale Zaken de cao Levensmiddelenbedrijf algemeen verbindend. Hierdoor vallen werknemers van online supermarkten zoals Picnic ook onder die cao. Zij hebben recht op hetzelfde salaris en toeslagen als collega’s in fysieke supermarkten.

‘Vorig jaar sleepte E-commerce Nederland Vakcentrum en vakbonden FNV en CNV voor de rechter.’

E-commerce Nederland had al een eigen cao met vakbond De Unie, maar die was door de nieuwe cao van de baan. Hierop sleepte de werkgeversvereniging het Vakcentrum en de vakbonden FNV en CNV voor de rechter.

‘Één blok binnen de food’

Nu gaat E-commerce Nederland de ecommerce vertegenwoordigen binnen de VGL. “Belangrijk is dat we binnen de food één blok zijn, maar we hebben nog geen plan van aanpak op het vlak van de cao’s. We gaan dit punt nog samen met de sociale partners bespreken. We moeten samen met de vakbonden optrekken om er voor iedereen het beste uit te halen”, aldus een woordvoerder van de VGL.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ecommerce News en Ecommerce News Europe.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten