Terugname elektro verplicht bij keurmerk BeCommerce

Terugname elektro verplicht bij keurmerk BeCommerce

Het is al bijna twee decennia lang verplicht voor retailers om de door hen verkochte elektronische apparatuur ook weer terug in te zamelen. Maar weinig webwinkeliers weten dat. Daarom gaat BeCommerce een nieuwe samenwerking aan met Recupel en worden webwinkeliers verplicht om elektro terug te nemen, willen ze in aanmerking komen voor het keurmerk.

Volgens Recupel, een instantie die de inzameling en verwerking van afgedankte elektro-apparaten organiseert in België, zijn webshops in ons land zich nog onvoldoende bewust van de terugnameplicht die wettelijk geldt.

Recupel en BeCommerce bundelen krachten

Het is daarom een samenwerking aangegaan met de ecommerce-vereniging BeCommerce. Met als resultaat dat webshops verplicht oude elektrische en elektronische apparaten moeten terugnemen willen ze het keurmerk van BeCommerce krijgen.

Wet stelt inzameling elektro verplicht

Sinds 2001 geldt er in België en de rest van Europa een wet die stelt dat producenten en invoerders van elektrische en elektronische toestellen verplicht zijn de door hen op de markt gebrachte producten in te zamelen en te recycleren. In ons land is Recupel verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan.

Maar ondanks dat er al bijna twee decennia lang dergelijke regels gelden, zijn veel webwinkeliers er niet van op de hoogte. En dat moet veranderen, zo vindt BeCommerce-directeur Sofie Geeroms. De branchevereniging gaat leden effectief controleren om te zien of ze voldoen aan de regels.

De checklist die BeCommerce gebruikt om webshops te controleren wordt uitgebreid. Concreet betekent dit dat webshops die elektronica verkopen het keurmerk pas krijgen of mogen behouden als ze aan de wettelijke regels in het kader van de terugnameplicht voldoen.

Safeshops ging BeCommerce voor

In september 2016 ging een ander Belgisch keurmerk, Safeshops, een soortgelijke samenwerking aan met Recupel. Ook hierbij wordt iedere webshop met een keurmerk bij (her)certificatie) op de regels gewezen en gecontroleerd.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten