lightspeed ecommerce

Shops United: ‘meer dan miljoen pakketten in 2015’

Shops United: ‘meer dan miljoen pakketten in 2015’

Wanneer je als webwinkel honderdduizenden pakketten per jaar verstuurt kun je goed onderhandelen bij partijen als DHL of PostNL. Doe je beduidend minder? Dan kun je je samen sterk maken in een collectief. Shops United faciliteert zo’n samenwerking. Haar klanten realiseren naar eigen zeggen gezamenlijk al ruim één miljoen pakketten in 2015.

De markt van pakketstapelaars is er eigenlijk eentje die vooral op de achtergrond blijft. Op de voorgrond zijn vooral de logo’s, medewerkers en reclames van partijen als PostNL en DHL zichtbaar. Die doen het echte grote werk, dus daar komt het meeste nieuws vandaan. Stapelaars moeten het vooral hebben van mond-tot-mond-reclame. Van kleine en middelgrote webwinkeliers die collega’s doorverwijzen naar hen, om zo gezamenlijk een mooi collectief te vormen bij bijvoorbeeld onderhandelingen bij de grote verzendpartijen.

Doordat het meer op de achtergrond blijft, is er minder over bekend maar dat betekent niet dat de business daarmee minder serieus is. Een grote speler in dit segment is bijvoorbeeld Shops United, die naar eigen zeggen al ruim een miljoen pakketten per jaar faciliteert. Volgens Erik Langendoen, directeur bij Shops United, kan dit een mooi omslagpunt betekenen voor het bedrijf.

‘Afgelopen paar jaar pas echt sterk gegroeid’
“We hebben ons jarenlang op vooral die kleinere spelers gericht, die via ons goedkoper en met meer gemak hun pakketten kunnen versturen”, vertelt hij als we bij het bedrijf op bezoek gaan. Het bedrijf is in 2007 opgericht maar kon zonder volume nog niet veel beginnen. Het heeft drie jaar geduurd voor het echt een winstgevend contract bij partijen als PostNL kon afnemen, en heeft dus vooral na 2010 een groeispurt kunnen maken. In 2014 resulteerde dat in een FD Gazelle-vermelding, omdat het enkele jaren op rij bijna verdubbelde in omzet.

“Ook 2015 wordt erg goed”, schat Erik in. “Ik verwacht dat we een groei zullen realiseren van zo’n 35% waarbij we dus ruimschoots door de miljoen pakketten op jaarbasis gaan. Statistisch gezien een mooie mijlpaal, maar omzettechnisch voor ons ook heel belangrijk want het geeft ons voldoende vermogen om extra te kunnen investeren in aanvullende diensten. Nu bieden we enkel diensten voor pakketverzendingen, maar we zien daarnaast ook heel veel aanvullende kansen in de markt.”

‘Stapelaars doen ruim vier miljoen pakketten’
“Of die miljoen betekent dat we direct marktleider zijn? Die twee miljoen die jij in een eerder artikel schatte, daar zit je volgens mij ver naast. De markt ontwikkelt snel. Er wordt wel eens gedacht dat stapelaars zoals wij er alleen voor de kleinste webwinkels zijn, maar dat is allang niet meer het geval. We bedienen inmiddels genoeg webwinkels die zo’n tienduizend of twintigduizend pakketten op jaarbasis doen en die niet alleen voor ons kiezen voor het tarief, maar voor het persoonlijke contact bij vragen. Verder sluit onze software naadloos aan op de backoffice van de webwinkelsoftware waardoor veel tijd wordt bespaard. We hebben ons jarenlang op de kleinere spelers gericht, maar ook daar worden sommige webwinkels groot en dat zal bij onze concurrenten niet veel anders zijn. Ik denk dat je die twee miljoen pakketten voor die drie stapelaars dus wel kunt verdubbelen.”

“Marktleider zijn we dus nog niet, maar je gaf terecht aan dat MyParcel alleen PostNL biedt en in een ander artikel dat DHL steeds beter vergelijkbare diensten kan bieden. Er vindt onder onze klanten wel een verschuiving plaats, waarbij de interesse voor DHL steeds groter wordt en mede daarmee zijn we wellicht wel de grootste groeier in het segment. Nu wij wat volume maken kunnen we serieus investeren. Onze software sluit steeds beter aan op bestaande webwinkelsoftware, onze klantenservice is uitgebreid en we hebben sinds kort een nieuw softwareplatform. Met enkele nieuwe diensten die we later dit jaar zullen lanceren, verwacht ik dat er tussen de nieuwe klanten steeds grotere webwinkels zullen zitten en ondanks dat de Nederlandse ecommerce dubbele groeicijfers soms bijna niet meer haalt, denk ik dat wij die 35% groei nog wel even kunnen aanhouden!”

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch

Gerelateerde berichten