SEO-bedrijf Get Indexed door de mand gevallen

SEO-bedrijf Get Indexed door de mand gevallen

Als webwinkel wil je goed gevonden worden in Google. Daar kun je zelf voor zorgen, maar je kunt het ook uitbesteden aan een bedrijf dat zich hierin heeft gespecialiseerd. Enig nadeel hieraan is dan wel dat als die het verknalt jij met de gebakken peren zit. En dat is nu net wat de klanten van Get Indexed deze week lijkt te zijn overkomen.

SEO-bedrijven zijn er in alle soorten en maten. Je hebt de kneuzen en de professionals, maar ook die kun je onderverdelen. Zo zijn er professionals die zo gedreven zijn, zo’n passie voor die nummer één notering hebben, die zo goed het algoritme van Google begrijpen dat ze soms het grijze of zelfs zwarte deel van SEO opzoeken om de gewenste resultaten te behalen. Get Indexed was, naar onze mening, zo’n bedrijf.

Uit alle correspondentie blijkt duidelijk dat het bedrijf begaan was met haar cliënten en dat ze het algoritme van Google goed kenden. Maar wie het algoritme van Google goed kent, weet ook dat het een beetje te manipuleren is. Linkbuilding, of zelfs het opzetten van een netwerk van eigen sites met allerlei ongerelateerde artikelen puur voor de vindbaarheid in Google, is simpelweg effectieve ‘black hat’-SEO. Volgens de richtlijnen van Google mag dit niet maar Get Indexed durfde die gok wel te nemen. Of zoals Get Indexed het zelfde noemde in een interview door SEOshop: “het risico van het vak”.

De reden is simpel. Niet elke webwinkel heeft het budget om SEO te doen ‘zoals het hoort’ en dus zocht Get Indexed naar een betaalbare wijze om ook te scoren. Door daarbij gebruik te maken van blackhat-technieken waren ze een effectieve club voor het MKB, of zelfs de eenpitters. Get Indexed wist namelijk wel dat de kans om hiermee gepakt te worden klein is en de werkwijze zeer effectief is. En om heel eerlijk te zijn verwachten wij dat er geen (betaalbaar) SEO-bedrijf bestaat dat niet de grenzen van Google overschrijdt.

Lange tijd ging dit erg goed, maar deze week lijkt Google het netwerk van sites van de organisatie te hebben opgerold en alle bedrijven die veelvuldig hierop gelinkt werden, hebben een kans van een ‘handmatige straf’ opgelopen, wat uiteraard resulteert in het vrijwel verbannen zijn uit de reguliere Google-resultaten.

Reactie Getindexed
Wat ons vooral opvalt is dat Get Indexed er overduidelijk alles aan doet om de schade beperkt te houden voor haar klanten. Mogelijk getroffen klanten worden netjes geïnformeerd en een werkwijze aangeboden hoe de klant snel weer in Google kan verschijnen. Natuurlijk zijn die sites veel links kwijt en is de kans groot dat ze daardoor dalen in Google, maar zonder handmatige straf kunnen ze wel op eigen kracht weer snel in de topresultaten verschijnen. Verder is Get Indexed erg openhartig aan de telefoon, al zijn ze duidelijk dat ze eerst klanten willen helpen voordat ze media te woord kunnen staan. Op ons weblog-bericht willen ze dus niet officieel reageren.

En nu?
Tsja. Van wat wij er momenteel van kunnen zien, kunnen de getroffen bedrijven het beste toch het advies van Get Indexed opvolgen. De mailtjes, inclusief stappenplan, zien er goed uit en zullen dus waarschijnlijk snel het gewenste effect realiseren. Daarnaast zijn alle gestuurde adviezen nog altijd helemaal in orde. Met de deskundigheid en dus de adviezen van Get Indexed was niets mis. De straf is puur en alleen gericht op het feit dat je betrapt bent met een linknetwerk dat niet volgens de regels was.

Uiteindelijk is het gebeuren het meest vervelend voor de kleinere klanten die zelf zich niet in Google hebben willen verdiepen maar dit deel simpelweg hebben uitbesteed. Grote spelers zullen snel kunnen handelen en weer op eigen kracht in de resultaten kunnen komen. Al zullen verschillende spelers deze kerst niets meer verkopen en ook klanten in de vorm van carnavalsshops of wintersportwinkels zullen ook de omzetpiek dit jaar helaas aan zich voorbij zien gaan.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten