Picnic werkt aan ecommerce-cao

Picnic werkt aan ecommerce-cao

Picnic kreeg kritiek omdat het werknemers geen supermarkt-cao aanbiedt. Maar Picnic is ook geen supermarkt, zo zegt de online-only supermarkt zelf. Desondanks werkt Picnic aan een nieuwe cao, die volgens hen beter aansluit bij de werkzaamheden en de moderne tijd.

In februari zei vakbond FNV naar de rechter te stappen om zo een supermarkt-cao af te dwingen voor het personeel van Picnic. Maar het bedrijf vindt dat het daar niet in past en zei juist te willen werken aan een ecommerce-cao.

FNV wilde supermarkt-cao voor personeel Picnic

Gister nog eiste FNV via de rechter dat Picnic zich bij de cao voor supermarkten aansluit. Een dagvaarding daarvoor ging toen de deur uit. Nu, een dag later, reageert Picnic met het nieuws dat het werkt aan een ecommerce-cao. Dit doet het in samenwerking met brancheorganisatie INretail. Hun retail-cao zal dan ook als basis dienen.

Picnic: ‘Supermarkt-cao is hopeloos achterhaald’

Picnic beargumenteert dat het weliswaar een online supermarkt is, maar dat het geen winkels heeft en dat hun fulfilmentcentra dan ook niet binnen de werkingssfeer van de supermarkt-cao vallen. “Picnic is daarnaast van mening dat de supermarkt-cao hopeloos achterhaald is en leidt tot scheve situaties als die zou worden toegepast. Moderne arbeidsvoorwaarden moeten plaatsmaken voor de halve eeuw oude supermarkt-cao.”

Als voorbeeld geeft de online-only supermarkt dat ze onder andere toeslagen betalen op andere momenten, dat ze medewerkers de gelegenheid geven om zelf te plannen en dat ze daarnaast ook gratis lunch en diner bieden en voorzien in een reiskostenvergoeding.

Voorkomen dat buitenlandse spelers met grote groepen migranten werken

Mede-oprichter Michiel Muller benadrukt dat er voor de ecommerce-sector nog geen cao bestaat. “Na gesprekken met sociale partners hebben we het initiatief genomen om daaraan iets te doen.”

Volgens hem staan sociale partners achter dit initiatief. “Ook om te voorkomen dat buitenlandse partijen in Nederland gaan werken met grote groepen arbeidsmigranten. Moderne arbeidsvoorwaarden in een cao zijn wat de sector nodig heeft. We hebben daarom de afgelopen maanden samen met onze medewerkers gezocht naar welke arbeidsvoorwaarden passen bij deze tijd en bij een ecommercebedrijf als Picnic.”

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten