PayPal verhoogt tarieven UK-Europa
PayPal gaat de tarieven verhogen voor het zakelijk verkeer dat loopt tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa. De aanleiding voor deze prijsverhoging is de Brexit. Doordat de UK geen onderdeel meer uitmaakt van de Europese Economische Ruimte, maakt PayPal extra kosten.
De Europese Economische Ruimte bestaat uit alle landen van de Europese Unie en daarnaast ook IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Voordat de Brexit een feit was, maakte het Verenigd Koninkrijk hier (als onderdeel van de EU) ook deel van uit.
Tarief was nog even gelijk, neemt nu toe
Nu is het zo dat de meeste ondernemers uit deze landen 0,5 procent over zakelijke transacties via PayPal betalen. Nadat de Britten de Europese interne markt en douane-unie hadden verlaten, bleef dit tarief gelijk.
De kosten gaan van 0,5 naar 1,29 procent.
Maar de BBC schrijft nu, op basis van een beleidsdocument van PayPal, dat per november de prijzen alsnog verhoogd worden, tot 1,29 procent. Dit is echter nog steeds lager dan wat ondernemers uit andere delen van de wereld aan PayPal moeten betalen voor hun zakelijke transacties. Die moeten 1,99 procent betalen.
Ook Visa en Mastercard hebben aangekondigd de creditcard- en betaalkaartkosten te vervijfvoudigen met ingang van half oktober.
‘Crossborder-kosten vereenvoudigen’
Tegenover de BBC vertelt PayPal dat het op deze manier de crossborder-kosten wil vereenvoudigen. “In een zeer competitieve markt zal dit het voor deze bedrijven gemakkelijker maken om de prijzen van PayPal te vergelijken met die van andere providers en om de waarde die we bieden beter te waarderen.”
Overzees heeft de Federation of Small Businesses ook gereageerd op de aankondiging van PayPal. Het laat weten dat elke verhoging van de kosten voor betalingsplatforms onwelkom nieuws is voor kleine bedrijven en ondernemers.
Kleine ondernemers lijden onder Brexit
“Sinds het begin van het jaar is ongeveer een op de vier kleine exporteurs gestopt met exporteren naar de EU, onder meer vanwege de kosten die gemoeid zijn met de verkoop aan klanten die in de EU gevestigd zijn. Ook zou iets meer dan 40 procent van de kleine exporteurs hebben gezegd dat in de afgelopen drie maanden de waarde van hun export was gedaald.
Reacties