Webwinkel overnemen of zelf starten?

Webwinkels zijn de laatste jaren enorm in opkomst. Er zijn inmiddels duizenden webwinkels. Als je nu nog moet beginnen, kun je dan beter met een nieuw idee beginnen? Of een van de reeds bestaande webwinkels overnemen?

Als je nog een webwinkel wilt beginnen dan moet je echt op zoek naar je eigen USP’s en de echte niches in de markt of jezelf in een al actieve markt storten. Met een helemaal nieuwe webwinkel is dat vrij lastig! Je moet toch tegen de nu al bestaande webwinkels opboxen.

Amazon.com is al actief vanaf 1996. In Nederland startte de ecommerce branche zo rond 2000 maar eigenlijk kwam de hype vooral op gang eind 2005. Sinds de intrede van iDeal betalingen is het starten van een webwinkel in Nederland immens populair. Dat betekent dat er al vijf jaar webwinkels gestart worden.

Gelukkig zijn ze niet allemaal zo dominant als Amazon dus er valt wel te concurreren. Maar enkelen zijn ook al weer te koop. Zo kun je in een keer software, contacten, een marktpositie en alle startup problemen afkopen! Dat het overnemen van een bestaand bedrijf succesvol kan zijn blijkt wel uit een eerder gedaan onderzoek van de ING. Deze onderzocht dat van ondernemers die startten met ondernemen vanuit een bedrijfsovername er gemiddeld 30% meer succesvol waren dan starters die vanuit het niets beginnen. Vooral in het afkopen van de risico’s van de start kun je een grote winst boeken!

Qua tijdwinst valt het meestal tegen
Het is lastig om er achter te komen of een webwinkel te koop is. Er is nog geen duidelijk overzicht van webwinkels die je kunt overnemen. Het aanbod dat te koop staat is nog erg beperkt. Zeker het aanbod van succesvolle webwinkels! Even snel van start met een bestaande webwinkel, is dan ook geen optie. Als je alle tijd die je steekt in de overname meerekent, is het niet eens zoveel sneller. Denk maar eens aan het zoeken naar de juiste webwinkel, onderhandelen over de prijs, de webwinkel leren kennen en uiteindelijk verder ondernemen vanuit de bestaande webwinkel.

Mogelijke overname kandidaten

Bedrijventekoop.nl
Een van de grootste databases van bedrijven die ter overname worden aangeboden. Een succesvolle webwinkel is natuurlijk gewoon een bedrijf dus bij een beetje succes kun je deze via deze organisatie tegenkomen.

Sitedeals.nl & TBforum.nl
Op Sitedeals.nl en TBforum.nl worden allerlei zaken aangeboden die betrekking hebben tot de handel en wandel in domeinnamen en alles wat daar aan vastzit. Zoals in veel gevallen een webwinkel!

Webwinkelforum.nl
Op webwinkelforum.nl staan allerlei zaken over het wel en wee van de webwinkel. Er wordt veel besproken over de start, het onderhouden, maar ook het overnemen van een webwinkel wordt zo nu en dan besproken op dit forum.

Marktplaatsen
Op de marktplaatsen zoals Marktplaats.nl, Speurders.nl en Ebay.nl kom je alle tweedehands zaken tegen. Deze gaan natuurlijk niet enkel over webwinkels maar de websites hebben zoveel traffic dat je er echt van alles tegen kunt komen. Dus ook een webwinkel!

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten