Nieuwe EU-regels btw ecommerce vanaf 1 juli

Nieuwe EU-regels btw ecommerce vanaf 1 juli

Run jij een Nederlandse webwinkel en zet je meer dan 10.000 euro per jaar om uit verkopen aan EU-klanten buiten Nederland? Dan gaat er voor jou vanaf 1 juli wat veranderen. Dan gaan namelijk de nieuwe EU-regels btw ecommerce in. Het is daarom belangrijk dat jij je daar nu al op voorbereidt.

Vanaf 1 juli 2021 berekenen webwinkels de btw die geldt in het land van de EU-klant. Zij doen dan aangifte in de afzonderlijke lidstaten óf ze gebruiken de Unieregeling.

Andere prijsstelling in webshop

Doordat je de btw berekent van het land waar je Europese klant woont, is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt bij het tonen van de prijzen in je webwinkel. Die prijzen toon je namelijk inclusief btw, maar die btw kan per Europese klant verschillen. Verdien je in andere EU-landen echter minder dan 10.000 euro per jaar, dan mag je gewoon de Nederlandse btw in rekening brengen.

Zet je minder om dan 10k per jaar, dan breng je de Nederlandse btw in rekening.

Btw afzonderlijk aangeven of aanmelden voor Unieregeling

Het regelen van je buitenlandse btw-aangifte kan op twee manieren. De eerste methode is om de btw aan te geven per afzonderlijk EU-lidstaat waarin je je producten hebt verkocht en zo de belasting te betalen. De andere manier is om je aan te melden voor de Unieregeling, het nieuwe éénloketsysteem van de Belastingdienst.

Hiervoor moet je je wel registreren. Dit kan vanaf 1 april aanstaande via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Meld je je voor 30 juni aan, dan kun je over de maanden juli tot en met september, oftewel het derde kwartaal, één btw-melding doen. Deze melding, over alle verkopen aan klanten in de EU, gaat via de Belastingdienst dan naar de buitenlandse belastingdiensten.

Met de Unieregeling gaat jouw btw-melding naar de buitenlandse belastingdiensten.

Webinar voor webwinkeliers

Mochten de nieuwe regels je laten duizelen, dan organiseert de Belastingdienst op 20 april, van 19:00 tot 20:30, een webinar voor Nederlandse webwinkeliers die ook verkopen aan klanten in de Europese Unie. Hierbij wordt onder andere stilgestaan bij hoe je omgaat met de productprijs als het btw-tarief in Europa verschilt. Check ook bij degene die jouw boekhouding doet, of hij of zij helemaal op de hoogte is van de nieuwe regels.

Nieuwe btw-regels voor ecommerce

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten