Mensen willen online pepperspray kopen na ‘Keulen’

Mensen willen online pepperspray kopen na ‘Keulen’

Na de massale aanrandingen in Keulen op oudejaarsavond 2015 is er een ware run ontstaan naar pepperspray. Ook andere wapens om zichzelf mee te verdedigen, zoals gaspistolen, tasers en kleine wapens worden online meer gezocht dan voorheen. Online pepperspray kopen via bijvoorbeeld Amazon gebeurt ook veelvuldig. Veel webwinkeliers spelen nu dan ook in op deze trend met gerichte advertenties.

Tijdens de jaarwisseling werden tientallen vrouwen in het stationsgebouw van Keulen aangerand. Een schokkende gebeurtenis die uiteraard zijn impact had op de maatschappij. Met als gevolg dat veel mensen zich niet langer veilig waanden op straat en daar iets aan wilden doen.

Als we via Google Trends kijken naar ‘pepperspray kopen‘, dan valt al gelijk op dat er in de maand januari – die nog niet eens helemaal achter de rug is en dus onvolledige gegevens laat zien – opeens veel meer wordt gezocht naar het zelfverdedigingsmiddel. In Duitsland spint ook Amazon garen bij deze ontwikkeling. In Google is een toename van 180 procent waargenomen voor zoekopdrachten als ‘amazon pepper spray’.

Google Trends: online pepperspray kopen

Wie nu de bestseller-pagina bezoekt van de categorie ‘sport en vrije tijd’ op Amazon.de, ziet dat de top tien bestaat uit negen zelfverdedigingsmiddelen… en een massagerol.

Amazon: online pepperspray kopen

In 2015 verdubbelde de omzet al
Ingo Meinhard, directeur van de Duitse vereniging voor wapenfabrikanten en wapenhandelaren, schat dat al in 2015 de omzet van pepperspray, traangas en gaspistolen ‘op zijn minst is verdubbeld‘ in vergelijking met het jaar ervoor. De terreuraanvallen in Parijs zouden hier aan ten grondslag hebben gelegen.

Pepperspray niet legaal, er zijn alternatieven
Volgens Meinhard is het een logische ontwikkeling: “Mensen voelen een tekort aan zekerheid en proberen dat nu te compenseren.” Hij volgt de trend overigens wel met enige bedenkingen. In Duitsland is pepperspray online en in apotheken verkrijgbaar, maar de directeur twijfelt eraan of klanten wel voldoende op de hoogte zijn van de wettelijke eisen en risico’s. Het is bijvoorbeeld verboden om het zelfverdedigingsmiddel mee te nemen naar een carnavalsoptocht. Het is – in Duitsland – slechts toegestaan om je te verdedigen tegen agressieve dieren. Onjuist gebruik kan letsel veroorzaken bij mensen of zelfs leiden tot blindheid. Als minder gevaarlijk alternatief stelt Meinhard dan ook bijvoorbeeld het gebruik van een schel alarm voor of heel felle zaklampen.

Uiteraard blijven webwinkeliers ook niet stilzitten. Zo heeft fabrikant Umarex een advertentie gepost op Facebook, waar het slim inspeelt op de actualiteit. Het promoot een pepperspray met daarbij de tekst “Wenn eine Armlänge nicht ausreicht”, daarmee reagerend op de veelal bekritiseerde uitspraak van de burgemeester van Keulen dat vrouwen een armlengte afstand tot mannen moeten bewaren.

https://bit.ly/abwehrsprays

Posted by Umarex on Friday, January 8, 2016

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten