Ecommerce neemt ook rol horeca over

Ecommerce neemt ook rol horeca over

De bierconsumptie in Nederland steeg vorig jaar lichtjes met 0,4 procent. Door de coronamaatregelen zullen de cijfers er dit jaar anders uitzien. 2021 wordt het jaar van thuis alcohol drinken, maken en bestellen. Cocktails worden bezorgd per brievenbuspost en online volg je zo een cursus tot ‘bierista’.

De horeca heeft het dit jaar niet makkelijk gehad. Al in maart werd ons land opgeschrikt door het coronavirus en de daaruit voortvloeiende maatregelen zorgden ervoor dat de horeca maandenlang heeft stilgelegen.

Omzet AB Inbev steeg verrassend, deels door ecommerce

Desondanks wist AB Inbev, de grootste bierbrouwer ter wereld, de markt te verbazen toen het in oktober haar kwartaalcijfers deelde. In de periode juli-september steeg de omzet met maar liefst 4 procent. Opmerkelijk, gezien de maatregelen die tal van hotels, cafés en restaurants troffen. De verklaring? Het succes van online verkoop.

De bierbrouwer verwacht dat de horeca het in 2021 nog steeds moeilijk zal hebben, maar dat dit gepaard gaat met een stijging van thuisconsumptie en online bestellingen. Ecommerce is dan ook iets waar AB Inbev de komende maanden meer op gaat inspelen.

Consumptie verschuift naar huiskamers

“Spijtig genoeg komen er nog moeilijke tijden aan voor de horeca, zo lang er geen volledig economisch herstel is. We denken dat de consumptie zal verschuiven naar de huiskamers en dat er nieuwe manieren komen om bier aan te schaffen, vooral via ecommerce”, aldus topman Fabio Sala.

Er komen nieuwe manieren om bier aan te schaffen, vooral via ecommerce.

Cocktails Per Post

Bier is wellicht het populairste alcoholische drankje, maar ook verderop op de drankenkaart zitten de innovaties niet stil. Zo heeft het Nijmeegse bedrijf Bar Company haar businessmodel wat moeten aanpassen door corona. Normaal gesproken verdient het haar geld met het verhuren van cocktailbars, koffiebars of smoothiebars op locatie.

Het lanceerde in coronatijd de website Cocktails Per Post, waarbij je alle ingrediënten voor een lekkere cocktail via brievenbuspost in huis kan krijgen. De benodigde alcohol, vruchtensappen en gedroogde garneringen worden in kleine zakjes en pakjes geperst.

Online opleiding tot bierexpert

Wie meer wil weten van bier, of er juist zijn of haar beroep van wil maken, kan bij Bierista.nl online een opleiding tot bierexpert volgen. Hierin leer je alles over bier, maar uiteraard ook over het proeven ervan. Wie een cursus aanschaft, krijgt dan ook een bierpakket gratis thuisgestuurd. Cursisten doen volgens Bierista gemiddeld acht uur over hun studie om tot het examen te komen.

https://www.youtube.com/watch?v=kq5q0mlmYpw

Zelf thuis bierbrouwen

Uiteraard is het ook mogelijk om thuis zelf aan de slag te gaan met het brouwen van bier. Zo verkopen retailers als Xenos, Blokker en Hema al jarenlang bierbrouwpakketten voor liefhebbers die zelf een pilsje, witbiertje of IPA willen maken. Brouwbroeders.nl verkoopt zelfs meerdere pakketten: zo kun je thuis Belgisch blondbier maken, maar ook weizen, tripel, IPA, stout, saison, bock en pale ale.

Brouwbroeders

Borrelpakketten voor de thuiswerker

Wie niet zo veel moeite wil doen, maar wel de gezelligheid van borrelen in de kroeg of op kantoor zo mist, kan ook een thuiswerk-borrelpakket bestellen, via bijvoorbeeld Charles.nl. Deze leverancier verzendt inmiddels honderden pakketten per dag.

De webshop ontstond nadat onderzoek in 2018 leerde dat er in België een professionele markt is voor het online bestellen van delicatessenpakketten als geschenk. Ondernemers Stefan Heeger en Bart-Jan van Til vertaalden dit naar het Nederlands, waardoor hun pakketten nu onder andere bier, wijn en nootjes bevatten.

De pakketten worden besteld door consumenten, die het bijvoorbeeld opsturen voor iemands verjaardag, maar ook door werkgevers die de traditionele vrijmibo ook met het thuiswerken willen laten doorgaan. Pakketten kunnen uit eigen naam worden verzonden met een blanco verpakking en zonder reclame van Charles.nl.

Pakketten kunnen uit eigen naam worden verzonden met een blanco verpakking.

Bier&Chocola en digitale bieryoga

Wie ook bierpakketten levert is brouwerij Gebrouwen door Vrouwen, opgericht door zussen Dorris en Tessel de Heij in 2015. Het moest dit jaar al twee keer de deuren sluiten door corona, maar besloot niet stil te zitten en juist samen te werken met lokale ondernemers. Zo ontstonden een Bier&Bloemen-pakket met de lokale bloemist, Bier&Baksels met de lokale banketbakkerij en zijn ze nu bezig met een lokale chocolatier om Bier&Chocola op te zetten. Ook bezorgt het borrelpakketten aan thuis en organiseert het online proeverijen en digitale bieryoga.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten