iDeal QR dit jaar voor iedereen mogelijk

iDeal QR dit jaar voor iedereen mogelijk

Dit jaar zullen banken hun apps uitbreiden met de mogelijkheid om iDeal QR-codes te scannen. Hierdoor kunnen straks de acht miljoen Nederlanders die mobiele bankapps gebruiken onder andere kassabonnetjes, onbemande automaten en papieren facturen betalen door een QR-code te scannen.

Dit werd vandaag aangekondigd door Currence, dat tegelijkertijd bekendmaakte dat het totale aantal iDeal-transacties vorig jaar met 33,8 procent is gestegen naar 378,2 miljoen betalingen. Het aandeel van mobiele iDeal-transacties liep in diezelfde periode op tot meer dan de helft.

Omzet via iDeal: 32,5 miljard euro

Het lijkt erop dat 2017 een mooi jaar was voor de populaire betaalmethode iDeal. Eind oktober werd de 1,5 miljardste iDeal-betaling genoteerd, nog maar anderhalf jaar nadat het de mijlpaal van één miljard had gepasseerd. Er werd vorig jaar voor ruim 32,5 miljard euro omgezet via iDeal-betalingen. Gemiddeld werd er op deze manier 86 euro per betaling overgemaakt.

iDeal heeft 57 procent marktaandeel

Volgens Currence is de sterke groei van iDeal vooral te danken aan de ecommerce die nog steeds hard groeit. Maar er is meer, want iDeal is in de laatste jaren sneller gegroeid dan de ecommercemarkt. Op het moment heeft het in deze industrie een marktaandeel van 57 procent weten te bemachtigen. In Nederland hebben incassomachtigingen en creditcardbetalingen samen een marktaandeel van 18 procent, terwijl de acceptgiro met 3 procent steeds minder populair wordt.

Met iDeal betalen buiten de ecommerce

Inmiddels zouden zestig landen iDeal als betaalmiddel aanbieden aan Nederlandse cross-bordershoppers. De betaalmethode is echter niet alleen populair in de ecommerce, ook daarbuiten laat het steeds vaker zijn gezicht zien. Te denken valt bijvoorbeeld aan het online betalen van facturen, gemeentebelastingen, prepaid telefoontegoeden en verkeersboetes. Ook consumenten betalen steeds vaker onderling met iDeal. Het aandeel van dit soort betalingen tussen consumenten onderling groeide het afgelopen jaar uit tot bijna 7 procent van alle iDeal-betalingen.

Payconiq wordt betaalapp van Nederlandse banken

Vorig jaar kondigde de banken aan dat Payconiq de betaalapp wordt van de Nederlandse banken ABN Amro, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS. Met deze app moeten consumenten straks via één app zowel online, in winkels als onderling betalen. Ook dit gebeurt door middel van het scannen van een QR-code.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten