IAB brengt dienstverleners in kaart

IAB brengt dienstverleners in kaart

Het Nederlandse ecommerce-landschap is een wirwar van webwinkels, marktplaatsen, payment service providers, fulfilment-aanbieders en andere dienstverleners. Maar welke spelers zijn er zoal in deze online retailindustrie?

Die vraag heeft IAB Nederland proberen te beantwoorden door middel van een overzichtskaart van het Nederlandse ecommerce-landschap. Hiermee wil het laten zien welke verschillende partijen actief zijn en hoe zij zich tot elkaar verhouden.

Justin Sandee, voorzitter van de taskforce Ecommerce bij IAB, noemt het opvallend dat er nog niet zo’n overzicht bestond van de Nederlandse ecommerce. “Datzelfde gold voor een overzicht dat inzichtelijk maakt wat de verschillen zijn tussen alle platformen. Als taskforce vonden we het dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat deze er moesten komen om zo de markt inzicht te geven in het complete landschap, maar bovenal in de manier waarop alle spelers zich tot elkaar verhouden vanuit de verkopende plek.”

Opvallend dat zo’n overzicht nog niet bestond.

Tal van aanbieders in kaart gebracht

Op de overzichtskaart zien we onder het kopje ‘Technology’ verschillende aanbieders van webwinkelsoftware, zoals Magento, WooCommerce en Lightspeed, maar ook payment service providers zoals Mollie, Buckaroo en Adyen. Verder toont het overzicht onder andere zoek- en aanbevelingstools, marktplaats-integrators, reviewsystemen en sociale media.

Nederlands ecommerce-landschap
Het Nederlandse ecommerce-landschap (klik voor groter formaat).

De PDF bevat ook een begrippenlijst waarin het de verschillende soorten aanbieders uitlegt. Ook heeft IAB Nederland een ‘roses of ecommerce‘-overzicht samengesteld, bestaande uit spindiagrammen. “Deze diagrammen zijn opgezet vanuit het perspectief van de verkoper en bieden aan de hand van acht verschillende factoren ondersteuning bij het bepalen van de ecommercestrategie.”

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten