lightspeed ecommerce

Het fenomeen ‘dead malls’ in beeld

Het fenomeen ‘dead malls’ in beeld

Of het nu komt door online shoppen of niet, sommige winkelcentra hebben het zwaar te verduren. Vooral in Amerika is de impact hiervan tragisch duidelijk zichtbaar. Deze ‘dead malls’ waren ooit drukbezochte winkelcentra, maar zijn in de loop der tijd verworden tot akelig stille vertrekken. De foto’s en video’s laten een trieste bedoening zien.

Een ‘dead mall’ is een winkelcentrum met een hoog aantal leegstaande winkels of een laag aantal bezoekers. De oorzaak hiervan kan verschillen, maar valt niet los te zien van de opkomst van ecommerce, waarbij consumenten producten online bestellen in plaats van een bezoekje te brengen aan een winkelcentrum. In Amerika zijn de dead malls een waar fenomeen geworden, met tal van websites, fora en YouTube-kanalen die zich louter bezighouden met het bezoeken, beschrijven en fotograferen van dit fascinerende fenomeen.

Het oogt nog lang niet zo triest (en creepy) als een verlaten attractiepark, maar van dead malls word je ook niet vrolijk. Misschien dat het voor velen daarom zo interessant is. Op het populaire online platform Reddit is er zelfs een volledig subforum aan gewijd, waarvoor meer dan tweeduizend mensen zich hebben ingeschreven. En hier zijn een aantal bijzondere winkelcentrumfoto’s te zien.

Dead mall

Deze foto is genomen in West End Plaza, een winkelcentrum in Salisbury, North Carolina. Een boel winkels en zaken zijn gesloten, maar één winkeltje biedt nog dapper weerstand. Bath & Body Works heeft haar zaak duidelijk verlicht en maakt buiten het pands zelfs reclame met een ‘koop 3, krijg 3 gratis’-aanbieding. Prima reclame, maar dan moet er wel iemand zijn om het te zien…

De desbetreffende Reddit-gebruiker heeft ook een filmpje opgenomen, waarin hij de dead mall West End Plaza een bezoekje brengt. Buiten staat een prachtige fontein, maar eenmaal binnen valt op hoe dood het is. Het lijkt haast wel een verlaten filmset: er staat een kauwgomballenautomaat, kleding hangt in de rekken, maar er is verder niemand. Grote retailers als Belk en JCPenney hebben het winkelcentrum al verlaten en dat heeft het gebouw blijkbaar weinig goeds gedaan. In november 2016 waren er nog maar vijf zaken actief in het winkelcentrum, maar volgens de uploader zou er sowieso eentje sluiten aan het eind van het jaar. En een sportcafé zou nog actief zijn, maar heeft de ingang naar de zaak afgesloten.

Mocht je interesse hebben in dit soort filmpjes, de uploader heeft een afspeellijst op YouTube staan met nog 27 van dit soort tripjes naar verlaten winkelcentra.

Een dead mall tijdens de feestdagen

Nog deprimerender is deze foto genomen in Aiken Mall, een winkelcentrum in Aiken, South Carolina. Het winkelcentrum werd gebouwd in 1989 en bood in de jaren negentig onderdak aan grote namen als Belk, Sears en JCPenney. En in de buurt werd zelfs een bioscoop gebouwd, dat de naam Aiken Mall Cinemas 8 kreeg. Op het hoogtepunt waren er meer dan veertig winkels en zaken gevestigd in het winkelcentrum, maar vandaag de dag is daar niks meer van over. Er zijn plannen om het winkelcentrum compleet te renoveren, maar gelukkig wist een redditor nog een foto te maken van de Aiken Mall tijdens de feestdagen:

Dead mall

Er is ook een foto rondom Kerst genomen in Kings Point Square, een winkelcentrum in Randallstown, Maryland. Dit winkelcentrum werd in 1976 gebouwd, maar ziet er vandaag de dag nogal verlaten uit. Al schreef iemand in 2015 dat er nog zeven winkelruimtes te huur waren.

Dead mall

Ook van dit verlaten winkelcentrum is op YouTube een filmpje te vinden. En ook deze uploader heeft er een gewoonte van gemaakt om door het land te reizen en verlaten winkelcentra te bezoeken. Zijn playlist met momenteel meer dan 45 video’s is al bijna twee miljoen keer bekeken en wordt regelmatig geüpdatet.

Kerstman zit alleen in leeg winkelcentrum

Vorige maand ging er een foto viral van de eerste verdieping van het Century III Mall in West Mifflin, Pennsylvania. Het gaat om een foto waarop te zien is hoe een kerstman tijdens Black Friday omringd is door… werkelijk niemand. De foto werd wijd verspreid op het internet, maar de foto zou volgens de crew van Santa misleidend zijn, omdat ‘ie niet was genomen tijdens Black Friday.

Hoe dan ook, het lijkt ook dit winkelcentrum niet voor de wind te gaan. Er circuleren meer foto’s van dit winkelcentrum op het internet, waarbij goed te zien is hoe leeg het momenteel is. En op Reddit zijn er reacties te lezen van mensen die nauwlettend in de gaten werden gehouden tijdens hun bezoek aan het winkelcentrum, omdat de eigenaar niet uit is op negatieve publiciteit.

Dead mall

Dead mall, een typisch Amerikaans fenomeen?

De dead mall lijkt vooral iets wat in Amerika erg leeft. Niet alleen omdat er daar veel leegstaande winkelcentra zijn, maar ook omdat er een actieve community is die de leegstaande panden nauwkeurig documenteert. In Nederland lijkt de dead mall – gelukkig – nog geen bekend begrip te zijn. Ja, enkele winkelcentra zien het aantal leegstaande panden toenemen, maar het is nou ook weer niet zo dat je door een winkelcentrum kan lopen om vervolgens maar één open zaak aan te treffen. Dat horrorscenario valt overigens wellicht wel Frankrijk ten deel, zo blijkt uit een analyse van de Zwitserse bank UBS over vastgoedeigenaar Unibail-Rodamco.

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch

Gerelateerde berichten