menu
lightspeed ecommerce

Goedkoop pakketten versturen

De verzendkosten spelen in de ecommerce een grote rol. Als je met je webshop iets goedkoper je pakketten kunt versturen, dan kun je hiermee soms veel geld besparen. Grotere webshops onderhandelen regelmatig met vervoerders. Kleinere webshops verzenden pakketjes soms goedkoper als ze hun krachten bundelen.

Inhoud:

De kosten van een pakket versturen

goedkoop een pakketje versturenVoor een webshop hebben de kosten van het versturen van een pakketje veel invloed op de totaalprijs. Als je een bestelling hebt, kun je dat pakketje naar het postkantoor brengen en zorgen zij ervoor dat deze bij de ontvanger aankomt. Maar je betaalt dan wel de hoofdprijs.

Verstuur jij pakketten via het postkantoor? Dan betaal je de hoofdprijs!

Grote webshops sturen daarom niet via het postkantoor maar hebben zelf een contract met een pakketbezorger afgesproken. Afhankelijk van het verzendvolume krijgen zij hierbij ook wat korting op het versturen van pakketten.

Als kleine webwinkel zonder volume is het echter lastig om goedkoper pakketten te versturen. Tenzij je verstuurt via een gezamenlijk contract, in dat geval deel jij samen met andere webwinkeliers gezamenlijk volumekorting.

Wil je goedkoper pakketten versturen? Lift mee op de verzendcontracten van DHL en PostNL via de slimme logistieke software van Sendcloud.

Als jij al enkele tientallen tot honderd bestellingen per maand verwerkt met je webwinkel, dan beginnen de verzendkosten van een pakketje wel mee te tellen. Bij elk pakketje dat je verstuurt betaal je verzendkosten aan PostNL, DHL of welke andere verzendoplossing je dan ook gebruikt. Met een beetje geluk heb je daar wat korting op gekregen, al zal die beperkt zijn als je volumes nog niet zo groot zijn.

Kleine webshops kunnen hun pakketten goedkoper versturen als ze hun krachten bundelen.

Goedkoop pakketten versturen met je webshop

Naast een eigen contract kun je ook voor kiezen voor een inkooporganisatie. Zo’n instantie heeft ook contracten met de grote verzenders en doordat er vaak honderden tot duizenden webwinkels gebruikmaken van deze contracten kunnen zij enorme volumekortingen krijgen voor het versturen van pakketten.

Op deze manier wordt het verzenden van pakketten vele malen goedkoper! Maar via welke organisatie kun je nu het goedkoopste je pakketten verzenden? Wij zetten de verschillende organisaties op een rij.

Sendcloud

Goedkoper pakketten versturen kan ook via Sendcloud, al staat het bedrijf liever bekend vanwege haar softwareoplossing. Biedt zowel PostNL, DHL als andere aanbieders. Het bedrijf is momenteel sterk aan het groeien. Ze draaien al even mee en dankzij verschillende investeerders, waarvan Sanoma een van de eerste was, hebben ze fors kunnen investeren in hun software.

Sendcloud is inmiddels een speler van formaat en jij kan dus zeker meedelen in de volumekorting die het bedrijf realiseert, al is de beste prijs niet het enige speerpunt van deze club. Veel klanten kiezen voor Sendcloud omdat ze de koppelingen prettig vinden werken. Daarnaast heeft Sendcloud internationale ambities. Gaat een groot gedeelte van jouw pakketten naar Duitsland, Frankrijk of andere landen? Dan is de kans groot dat Sendcloud jou goede tarieven op je verzendingen kan bieden.

Met same-day-delivery je cutoff-tijd verbeteren?  Red je Pakketje haalt het ’s middags op en levert ’s avonds. Dankzij dropoff-punten voor elk verzendvolume.

Shops United

Shops UnitedDit is waarschijnlijk de oudste speler op dit gebied. Shops United biedt een collectief contract voor PostNL, DHL en enkele andere vervoerders. Het biedt al jarenlang een collectief contract aan webwinkeliers om pakketten mee te versturen. In 2017 is het overgenomen door PostNL, maar het bedrijf opereert zelfstandig.

Mede dankzij haar historie heeft deze organisatie goede prijsafspraken kunnen maken. Uiteraard is het afhankelijk van het type pakket dat je verstuurt en dus heeft het zeker zin om prijzen even te vergelijken, maar de kans is groot dat je via Shops United het goedkoopste je pakketten kunt versturen.

MyParcel

Logistieke software van MyParcelMyParcel is zeker een van de oudere partijen en werd in 2015 in stilte overgenomen door PostNL. Indirect koop je dus PostNL in, via PostNL maar het bedrijf werkt nog altijd zelfstandig en rekent nog altijd haar volumekorting door aan haar klanten. Je verzendt dus nog altijd goedkoper je pakketten via MyParcel, al lijkt het er wel op dat de tarieven hier minder onderhandelbaar zijn. Of MyParcel dus werkelijk de goedkoopste is, is de vraag. Maar qua continuïteit heb je indirect dus een contract van dezelfde partij die ook je pakketten levert, wat sommige webwinkeliers als een voordeel zien.

KeenDelivery

KeenDelivery was voorheen bekend als Jet Verzendt. Het is de vraag of de gemiddelde webwinkelier hierbij wel het goedkoopste zijn pakketten kan verzenden, want deze club biedt DPD en in mindere mate DHL. Een iets andere insteek dus, wat zeker interessant kan zijn voor webwinkeliers die vooral b2b-verzendingen doen, of volume hebben in andere formaten pakketten die niet in de standaard PostNL-verzendingen mee kunnen. Jet Verzendt biedt naast een collectief contract ook fulfilment-diensten, waarmee deze speler dus wat meer allround is.

CheapCargo

CheapcargoDe vergelijkings- en boekingssite CheapCargo is opgericht in 2008, en biedt een geautomatiseerd platform waarmee je per zending kan zien welke vervoerders je zending kunnen versturen. Ideaal dus voor als je een keer iets moet verzenden wat niet met je reguliere pakketbezorger mee kan. Bijvoorbeeld omdat het gewicht te zwaar is, het pakket te groot, of als je even wilt checken of je de tarieven van je huidige vervoerder bij internationale verzendingen wel voldoende scherp zijn. In 2017 is het overgenomen door PostNL.

Sneller en efficiënter verzenden dankzij software

De kosten van je vervoerder zijn meestal het belangrijkste deel. Maar daarnaast kun je soms ook besparen op het verzenden van pakketten als je je eigen processen efficiënter inricht. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van slimme magazijnsoftware kun jij sneller orders picken en ben je minder tijd kwijt met de verzending. En goede logistieke software kan ervoor zorgen dat je automatisch de juiste verzendlabels print of je foutmarge van het orderpicken verkleinen. Deze software kost wel geld maar als je volumes groeien kun je hiermee uiteindelijk toch geld besparen.

Goedkoop pakketten laten verzenden via fulfilment of dropshipping?

Wil je liever de verzending uitbesteden? Dan kun je er ook voor kiezen om je pakketjes te laten versturen door een ander bedrijf. Dit heet fulfilment. Zij bewaken dan jouw voorraad, zorgen voor de orderpicking en dragen de bestellingen over aan een vervoerder.

Je kunt je pakketten ook laten versturen.

Goedkoop is dit meestal niet, maar omdat je bij het uitbesteden aan fulfilment-bedrijven gebruikmaakt van hun contracten met vervoerders is de verzending soms toch goedkoper. Soms kunnen ze ook je retourenstroom regelen. Daarnaast heb je dan geen kosten meer aan het opslaan van je voorraad of het orderpicken bij elke bestelling.

Een andere optie is om zelf geen voorraad aan te houden maar het verzenden van pakketten te laten regelen door je groothandel of leverancier. Deze methode heet dropshipping. Wederom is dit meestal duurder dan gewoon zelf een pakketje verzenden, maar hierdoor hoef je artikelen niet eerst zelf op voorraad te nemen. Dat kan veel geld besparen!

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over pakketten versturen zijn:

Hoe kan ik goedkoop een pakket versturen?

Als je één pakketje wilt versturen dan kun je deze meestal het beste naar het postkantoor brengen. Dat is duur, maar erg gemakkelijk. Verstuur jij veel pakketten met je webwinkel? Dan wil je meestal dat dit goedkoper kan! Dat kan ook. Zelfs als jouw volumes nog laag zijn, door je krachten te bundelen met andere webshops!

Wat is een pakketstapelaar?

Voor het verzenden van pakketjes zijn speciale inkooporganisaties. Deze worden soms ook pakketstapelaars genoemd, omdat ze de volumes van meerdere webshops bundelen. Zelfs als jij nog een laag volume hebt kun je hiermee vaak veel goedkoper pakketten verzenden dan via bijvoorbeeld het postkantoor!

MyParcel vs SendCloud vs Shops United?

Als kleine webshop kun je zowel via MyParcel, SendCloud, Shops United of KeenDelivery je pakketten laten verzenden. En dat gaat dan gewoon via PostNL. Wat is dan de beste partij? De prijs speelt soms een rol maar de verschillen zijn meestal klein.

Daarom kiezen webshops meestal voor de club die het beste met de webwinkelsoftware integreert en waarbij ze de beste klik hebben!

Wat is fulfilment?

Als je gebruikmaakt van een bedrijf dat jouw voorraad regelt en voor jou de orderpicking doet heet dit fulfilment. Deze draagt vaak ook de pakketten over aan een vervoerder. Vaak regelt deze het voor meerdere webshops en hierdoor kunnen de verzendkosten lager zijn.

Natuurlijk betaal je wel voor de opslag en het orderpicken maar als je veel magazijnkosten bespaart kan dit nog een goedkope oplossing zijn!

Wat is dropshipping?

Bij dropshipping houd je geen eigen voorraad aan maar stuur jij de bestelling door naar je leverancier of groothandel. Deze zal de bestelling overdragen aan een vervoerder. Net als bij fulfilment bespaar je soms op magazijn- of verzendkosten maar rekent je leverancier wel eigen kosten door.