Financieel zware tijd voor kwart retailers
Maar liefst 27 procent van de bedrijven in de groot- en detailhandel heeft het momenteel financieel zwaar. Dit komt hoofdzakelijk door een overschot aan voorraad. Dat constateerde verzendplatform Wuunder naar aanleiding van de macro-economische ontwikkelingen van het afgelopen jaar. Vijf procent van de 500 ondervraagden weet niet of hun onderneming volgend jaar nog wel bestaat.
Veel bedrijven binnen de groot- en detailhandel hebben tijdens de coronapandemie te veel ingekocht. Nu de vraag weer daalt, blijven zij zitten met niet-verkochte voorraad. Van de respondenten bleek bijna een kwart (24 procent) een overschot aan voorraad te hebben.
Bijna kwart heeft overschot aan voorraad
“Dit zagen we al aankomen, want het gebeurt vaak tijdens slechtere economische omstandigheden”, zegt Jeroen Gehlen, medeoprichter van Wuunder. “Het hebben van een overschot aan voorraad vraagt ontzettend veel van de cashflow van bedrijven. Logisch dus dat zij in een financieel uitdagende positie verkeren.”
Kostenbesparing gaat ten koste van duurzaamheid
Hoewel bijna drie kwart van de bedrijven het niet financieel zwaar heeft, gaf het merendeel van de respondenten aan kosten te besparen. Maar liefst tachtig procent van de eindbeslissers vertelde dat hun organisatie in uitgaven snijdt. Voor veel bedrijven heeft dit gevolgen voor hun duurzaamheidsambities.
Duurzaamheid bij 30% minder prioriteit.
Door de oplopende kosten en dalende marges heeft duurzaamheid bij dertig procent van de bedrijven minder prioriteit dan voorheen. Een kwalijke zaak, aldus Gehlen. “Duurzaamheid hoeft niet altijd duurder te zijn. Bovendien ontstaan in een tijd van krapte vaak de beste innovaties. Ik hoop dat dit ook voor initiatieven rondom duurzaamheid geldt.”
Reacties