Ecommerce Europa €1,4 biljoen waard in 2027

Ecommerce Europa €1,4 biljoen waard in 2027

Naar verwachting zal de Europese ecommercemarkt 1,5 biljoen dollar (1,4 biljoen euro) bereiken in 2027, aldus GlobalData in een nieuw onderzoeksrapport. Dit komt neer op een gemiddelde jaarlijkse groei van 9 procent.

De groei van ecommerce in Europa blijft hierbij iets achter op de wereldwijde groei, die door GlobalData geschat wordt op 9,5 procent. Het data- en analysebedrijf voorspelt dat de wereldwijde online uitgaven in 2027 uitkomen op 9,3 biljoen dollar (8,8 biljoen euro). In 2022 was dit nog 5,9 biljoen dollar (5,6 biljoen euro) waard. Dit vertegenwoordigt een totale groei van iets minder dan 60 procent in vijf jaar.

groei ecommerce
De waarde van online transacties wereldwijd (in miljard dollar) van 2016-2027.

Pandemie

Tussen 2016 en 2022 was de groei in online bestedingen hoger, namelijk 15 procent. In deze periode stegen de online uitgaven van 2,5 biljoen dollar (2,3 biljoen euro) naar de genoemde 5,9 biljoen dollar. Volgens GlobalData werd deze significante stijging deels door Covid-19 veroorzaakt. “Covid-19 was een cruciale factor in deze groei, aangezien de lockdowns in de pandemie de verschuiving naar online winkelen versnelden.”

Ecommerce as a service

Maar de groei is nog lang niet voorbij, zoals blijkt uit de nieuwe prognose van GlobalData. Het bedrijf legt uit: “De wereldwijde ecommercemarkt wordt gedemocratiseerd door ecommerce as a service-bedrijven, zoals Shopify, en marktplaatsen, zoals Amazon en Alibaba, die iedereen in staat stellen om een handelaar te worden.”

‘De wereldwijde ecommercemarkt wordt gedemocratiseerd.’

“Daarnaast zullen verbeterde technologie, nieuwe bezorgdiensten en een breder internetgebruik ertoe bijdragen dat de wereldwijde waarde van online transacties tegen 2027 de 8.8 biljoen euro zal bereiken.”

Geografische verschillen

Volgens het onderzoek zullen de Verenigde Staten en China meer dan de helft van de waarde van de ecommercemarkt vertegenwoordigen in 2027. “Opkomende markten mogen echter niet over het hoofd worden gezien”, aldus het bureau. Zo zal India naar verwachting jaarlijks gemiddeld 23 procent groeien tot 2027.

Pleuni

Pleuni

Pleuni werkt sinds 2019 bij Zietuwel, waar ze nieuwsberichten schrijft voor Ecommerce News en Ecommerce News Europe.

Bekijk alle berichten van Pleuni

Gerelateerde berichten