Duurzame dropshipping
Dropshipping is interessant voor webshops omdat je geen voorraad hoeft te houden. En ondanks het imago kan het best duurzaam. Een dropshipper bespaart verzending, opslag en verpakkingsmateriaal. Let wel op de kwaliteit bij dropshipping-artikelen en dat deze niet uit verre landen komen.
Duurzame voordelen van dropshipping
Bij dropshipping regelt je leverancier of dropshipper het hele fulfilment-proces, van voorraad houden tot verzending. Je hoeft zelf dus geen magazijn te huren en producten in te kopen. Jouw webwinkel is alleen de toonbank. Als een klant iets bij jou bestelt, regelt de groothandel de afhandeling tot aan de voordeur.
Als je je webwinkel wilt verduurzamen, zoals door duurzaam inkopen, heeft dropshipping een paar voordelen. De eerste is dat je geen voorraad hoeft te houden. Dit betekent dat je niet in een magazijn hoeft te investeren. Ook kom je met minder overtollige voorraad te zitten. En omdat een dropshipper producten direct naar de klant verzendt, scheelt dit extra verzending. Dit bespaart extra verpakkingsmateriaal en vervuilende uitstoot.
Wil je producten leveren via dropshipping? Op platforms als DropshippingXL, Orderchamp of Spocket vind je snel een leverancier. Op GOGETTERS vind je veel Nederlandse dropshipping-leveranciers.
Nadelen van producten dropshippen
Als je aan duurzame dropshipping wilt doen, zijn er wel een paar zaken om op te letten. Zo is het belangrijk waar de producten van jouw dropshipping-leverancier vandaan komen. Niet voor niets is China de grootste markt voor dropshipping wereldwijd: naar verwachting is die in 2026 maar liefst 91 miljard euro.
Producten moeten dus vaak lange afstanden afleggen met het vliegtuig. Naast extra verzendkosten en douanekosten, zorgt dit voor enorme milieuvervuiling. Ook worden dropshipping-aankopen los verstuurd. Dit kost veel verpakkingsmateriaal en ruimte in het vliegtuig.
Tenslotte zijn dropshipping-artikelen vaak erg goedkoop. Dat lijkt voordelig, maar hierdoor zijn producten van slechtere kwaliteit. Ook bevatten deze veel plastic – dit is gemaakt van vervuilende aardolie, breekt nooit af en is slecht te recyclen. Niet bepaald duurzaam dus. Bovendien voldoen veel producten uit China niet aan Europese productstandaarden. Hierdoor mag je deze niet verkopen in Europa.
Werk je met eigen voorraad en heb je meer dan vijftig bestellingen per dag? Picqer biedt magazijnsoftware waarmee je stappen in je magazijn en voorraad kunt automatiseren.
Dropshipping-leveranciers in Europa
Dus, hoe kan je wel aan duurzame dropshipping doen? Let er ten eerste op waar je producten vandaan komen. Er zijn namelijk genoeg dropshipping-leveranciers in Europa. Ook naast de deur in Duitsland, België en Nederland zijn veel dropshippers te vinden. Ter illustratie: de Duitse dropshipmarkt zal naar verwachting met 20 procent groeien tot 2026.
Een Europese dropshipper heeft verschillende voordelen. Zo is de levertijd een stuk korter en zijn de verzendkosten lager. Daarnaast kom je niet voor onverwachte douanekosten te staan. Ook kun je makkelijker een relatie opbouwen met een leverancier die dichterbij huis gevestigd is.
Omdat de lijntjes korter zijn, kun je eens langsgaan om de kwaliteit van producten te bekijken. Ook kun je makkelijker contact opnemen bij een klacht of vraag. Hierdoor kun je jouw klanten ook beter van dienst zijn. Dit is belangrijk bij dropshipping, omdat jij nog altijd de eindverantwoordelijk bent op het moment dat er iets misgaat.
Duurzame producten dropshippen
Bij duurzaamheid denk je meestal aan bezorging en verpakking, maar het product zelf wordt vaak vergeten. Namelijk: hoe is een product gemaakt en van welk materiaal? Klanten hebben hier ook steeds meer behoefte aan. Zo vindt ruim 60 procent van de Nederlanders duurzaamheid belangrijk bij het shoppen volgens de Retail Buying Study en Monitor Merk & Maatschappij.
Zoek dus eens op dropshipping-platformen op termen als ‘duurzaam’, ‘sustainable’ en ‘eco-friendly’. Kijk waar producten van gemaakt zijn of vraag dit na bij je leverancier. Het liefst zijn die recyclebaar of biologisch afbreekbaar, zoals bijvoorbeeld biologisch textiel. Vermijd in elk geval producten met veel plastic als je duurzaam wilt dropshippen.
Dropshipping in een nieuw jasje
Dropshipping heeft het imago van goedkope wegwerpartikelen uit China, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Zo is er een groeiende markt voor zogenaamde high ticket dropshipping – het dropshippen van dure producten van leveranciers in Europa. Daarbij ligt de nadruk op een goede relatie opbouwen met de dropshipper. Hierdoor hoeft een bestelling geen lange afstanden te overbruggen en kun je toezien op de duurzame kwaliteit van producten.
Maar duurzaam dropshippen hoeft natuurlijk niet per se duur te zijn. Bovendien is er een groeiend aanbod duurzame leveranciers, zoals Eco-Groothandel, Fairgreen Concepts en Groene Beer in eigen land, maar ook GreenDropship en Jungle Culture. Ook bieden steeds meer dropshipping-platformen een filter voor milieuvriendelijke producten. Op deze manier wordt duurzaam dropshippen steeds toegankelijker.