‘Binnenkort beschikbaar’ mag niet van rechter

‘Binnenkort beschikbaar’ mag niet van rechter

“Het artikel is binnenkort beschikbaar. Bestel nu een exemplaar” is een zin die in een webwinkel niet mag, zo heeft het hoger gerechtshof in München bepaald. Dat gebeurde in een zaak tegen MediaMarkt, dat op deze manier een smartphone in de webwinkel had aangeboden.

De zaak tegen MediaMarkt, aangespannen door de consumentenbond van Noordrijn-Westfalen, liep al langer, maar recent is er dus door het Oberlandesgericht in München uitspraak gedaan. Het komt erop neer dat webwinkels geen vage levertijden meer mogen publiceren, maar dat ze een specifieke levertijd moeten benoemen. En de opmerking dat een product ‘binnenkort beschikbaar’ is, voldoet niet aan deze vereisten.

De aanleiding voor de zaak vond al plaats in augustus 2016, toen MediaMarkt de Samsung Galaxy S6 aanbod voor 499 euro. Consumenten die de smartphone wilden bestellen, kregen tijdens het bestelproces regelmatig de opmerking “dit artikel is binnenkort beschikbaar, bestel nu een exemplaar” voorgeschoteld.

Webwinkel heeft bepaalde informatieplicht

Maar deze praktijken mogen niet meer van het hoger gerechtshof. Een onbepaalde verklaring over de levering van goederen die via internet worden besteld is in strijd met de wettelijke informatieplicht die de webwinkel heeft. Volgens het Oberlandesgericht moeten online consumenten voordat ze op de bestelknop klikken weten wanneer de door hen bestelde producten uiterlijk worden bezorgd. En door te zeggen dat ze ‘binnenkort beschikbaar’ zijn, weten klanten alleen dat het ergens in de nabije toekomst wordt bezorgd. Maar of dat nu een paar dagen is of meerdere weken of maanden…

Je kan net zo goed de bezorgdatum heel ver in de toekomst leggen, net zo makkelijk!
Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten