BimBimBikes: ‘Miste transparantie in de fietsverhuur’

BimBimBikes: ‘Miste transparantie in de fietsverhuur’

Toeristen boeken steeds meer online. Waarom zou je hier niet op inspelen met een mooie ecommerce-oplossing, zo dacht Michel Willems, oprichter van het wereldwijde fietsverhuurplatform BimBimBikes. Daarmee kan iedereen met internet een huurfiets reserveren. Momenteel bestaat de community uit meer dan 520 fietsverhuurbedrijven uit 35 landen, maar als het aan Michel ligt blijft het daar niet bij.

Wij kennen Michel natuurlijk als mede-eigenaar van het internetbureau One Stop Webshop, maar tijdens een bezoekje aan zijn kantoor in Rotterdam kwamen we erachter dat hij ook heel actief is met BimBimBikes. “Handelen en het zien van nieuwe kansen heeft altijd mijn interesse gehad. Op mijn dertiende verkocht ik bijvoorbeeld al zonnebrillen op de markt. Toen ik weer eens aan het brainstormen was, viel het me op dat er ontzettend veel organisaties zijn die zich bezighouden met het verhuren van hotelkamers. Maar ik kon geen boekingsplatformen vinden die zich volledig hebben gespecialiseerd in het verhuren van fietsen van professionele verhuurders. Terwijl hier echt wel vraag naar is. Ik woon zelf in Amsterdam en ik zie elke dag legio huurfietsen. Er moet dus een markt voor zijn.”

Geen verrassingen
“Alles wordt tegenwoordig vooraf online geregeld. Zelfs lifters gaan niet meer op de bonnefooi langs de snelweg staan, maar plannen zorgvuldig hun route via diverse sites. Voor de fietsenverhuur miste ik een platform waarop je in één oogopslag ziet wat het aanbod is in een bepaalde stad. Stel je wilt een bepaald type racefiets of mountainbike huren, dan zie je bij BimBimBikes meteen bij wie je moet zijn en wat het kost. Hetzelfde geldt voor groepstochten. Als je met een grote groep fietsen wilt huren, wil je er wel zeker van zijn dat de verhuurder voldoende fietsen in het assortiment heeft. Met BimBimBikes spelen wij in op de behoefte van mensen om vooruit te plannen en alvast te reserveren.”

Niet bang voor concurrentie
“Je kunt BimBimBikes vergelijken met het platform Booking.com, waar professionele partijen hun hotelkamers aanbieden. Meer nog dan Airbnb, waar particulieren hun huis of appartement kunnen verhuren. Ik geloof enorm in peer-to-peer platformen, maar als je een fiets huurt, doe je dit meestal niet alleen. Wanneer je, zoals bij de werkwijze van Airbnb het geval is, een fiets gaat huren bij een particulier, dan is de kans erg klein dat deze persoon precies die fietsen heeft die jouw gezelschap zoekt. Bij ons kun je van tevoren juist al de gewenste fietsen selecteren. BimBimBikes groeit al gestaag, maar uiteindelijk wil ik dat je via ons overal ter wereld een fiets kunt huren, of je nu in Uden bent of in Singapore.”

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten