Bijzondere dieren online kopen, kan het nog?

Bijzondere dieren online kopen, kan het nog?

Een aantal jaar geleden ging de redactie van Ecommerce News op zoek naar webshops die exotische en andere bijzondere dieren verkopen. Toen bleek het verrassend makkelijk te zijn om berglama’s via Marktplaats te kopen of opgezette én levende krabben online te bestellen. Hoe zit dat nu?

Het is alweer bijna vijf jaar geleden dat we online gingen kijken wat we allemaal aan vreemde vogels en andere dieren konden kopen. We vonden er fruitvliegjes, kakkerlakken, baby-boa constrictors, berglama’s, krabben, cavia’s en stokstaartjes.

Rambam kon kaaimannen en zilvervossen kopen

Twee maanden terug deed consumentenprogramma Rambam een soortgelijk onderzoek. En wat bleek? Het is nog steeds doodeenvoudig om allerlei exotische dieren te kopen in dierenwinkel, op speciale beurzen of online. De koper hoeft nergens echt te bewijzen dat ‘ie verstand heeft van de zorg voor het dier en voor je het weet ben je een kaaiman, servalkat of zilvervos rijker.

Nog steeds slangen op Marktplaats

Zelf doen we nu eerst een rondje Marktplaats. Een berglama, zoals we die vijf jaar geleden vonden, komen we niet meer tegen (behalve in de knuffel-variant), maar boa constrictors zijn er genoeg. Zo vinden we bijvoorbeeld een ‘boa sunglow’, die mannelijk is en negen jaar oud. Volgens de eigenaar eet de slang goed (“enkel diepvries”) en vervelt ‘ie ook goed. Een vraagprijs staat er alleen niet bij.

Een boa kopen op Marktplaats. Het kan nog steeds.
Een boa kopen op Marktplaats. Het kan nog steeds.

Reptiel kopen? Check de LICG-info!

Wat wél opvalt aan deze en vele andere advertenties, is dat Marktplaats – in tegenstelling tot vijf jaar geleden – een waarschuwing meegeeft: “Reptiel kopen? Let op! Check eerst de LICG-info”. Wie daarop klikt, komt op een informatiepagina van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren. Die adviseert potentiële kopers om te kijken of een reptiel of amfibie wel gezond is, wat voor huisvesting het beestje eigenlijk nodig heeft en welke papieren er nodig zijn.

Deze informatievoorziening is zeker een verbetering ten opzichte van de online situatie een aantal jaar geleden, maar het blijft bij simpel advies. Het is dus nog stééds mogelijk voor elke simpele ziel om bijvoorbeeld een kaaiman te kopen.

Lijst met verboden dieren

Wat ook veranderd is ten opzichte van ons vorige artikel, is de wet. Sinds 2016 geldt een Europees verbod op onder meer bezit en handel van een aantal schadelijke exotische planten en dieren. Daardoor mogen sommige reptielen en amfibieën niet meer worden gehouden als huisdier. Op deze lijst staan bijvoorbeeld de muskusrat, de wasbeerhond, de nijlgans en de geelbuikschildpad. Die dieren vonden we dan ook niet terug op Marktplaats, behalve in de opgezette variant.

Koningspython afhalen in winkel

Vijf jaar geleden stuiten we op de webwinkel van dierenspeciaalzaak Welle Diertotaal. Ook hier zijn nog steeds knaagdieren, konijnen, bijzondere zoogdieren, reptielen, vogels en vissen te koop. Als je wilt, kun je er zo terecht voor een Thaise vogelspin, een XXL-agaatslak of een koningspython. Bij deze dieren staat vermeld: “Wilt u weten of dit dier op voorraad is en de actuele prijs van dit dier, kunt u contact opnemen met de winkel. De dieren zijn af te halen in de winkel tijdens onze openingstijden.”

De Agaatslak Whitebody. Te koop voor nog geen vier tientjes bij Welle Diertotaal.
De Agaatslak Whitebody. Te koop voor nog geen vier tientjes bij Welle Diertotaal.

Shop denkt aan de slak

Slakkenshop.nl is een webwinkel gespecialiseerd in de verkoop van Agaatslakken, die ook wel Afrikaanse reuzenslakken of tropische landslakken worden genoemd. In deze webwinkel, waar je overigens ook miljoenpoten en wandelende takken kunt kopen, lezen we dat alle opbrengsten van de slakkenshop gaan naar een goed doel. Ook opmerkelijk is de huidige berichtgeving over verzending: “Overdag ziet het er prachtig uit, mensen vragen zich af waarom we nog niet versturen. Maar de temperaturen zijn ’s nachts echt nog te laag, nog even geduld alstublieft!” Deze webshop denkt dus goed met de slakken mee.

Terrariumdesigner.nl verkoopt alles voor je terrarium, en dus óók de dieren voor in deze bakken. Hier betel je bijvoorbeeld de Mexicaanse roodrompvogelspin, de Caribische heremietkreeft en de rode appelkrab. Onder het tabblad ‘dieren’, heeft de shop ook een link geplaatst over de positieflijst reptielen. Daarin staat onder meer: “Zoals u misschien wel weet ligt onze mooie terrariumhobby onder vuur. Lobbygroepen die tegen het houden van welk huisdier dan ook gekant zijn, hebben het op ons voorzien. Middels de zogenaamde positieflijsten die op dit moment door het ministerie van Economische Zaken gemaakt worden, proberen ze ons en andere dierhobbyisten hun passie te ontnemen.”

‘Simpelweg verbieden is slechte zet’

Verschillende organisaties proberen deze lijst echter een halt toe te roepen. “We zijn het er allemaal over eens dat het houden van huisdieren aan regels gebonden moet zijn, en simpelweg verbieden zoals het ministerie en de anti-dierhouderij-lobby het nu het liefste ziet is een hele slechte zet. Verbieden om dieren te houden zal het illegale circuit vergroten, met alle gevolgen van dien. Voor de mens en voor het dierwelzijn is dit niet wenselijk.”

Dit soort signalen laten zien dat er in de afgelopen jaar aardig wat is veranderd op het gebied van de (online) verkoop van exotische en bijzondere huisdieren. Er vinden nog geen concrete, allesomvattende verboden plaats, maar de branche is wel enigszins opgeschrikt door het strengere beleid. Dat weerhoudt de webwinkels er niet van om de dieren nog steeds te verkopen, maar we zien her en der wel dat er meer wordt gedaan aan voorlichting richting de nieuwsgierige koper.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten