menu
Amazon verliest miljarden op bezorgkosten

Amazon verliest miljarden op bezorgkosten

Amazon is de grootste webwinkel van Amerika, maar daar betaalt het wel een prijs voor. Het trekt miljoenen klanten aan met gratis levering, maar zo gratis is die – uiteraard – niet. Amazon heeft vorig jaar namelijk 7,2 miljard dollar verloren op bezorgkosten.

De website Geekwire analyseerde de jaarcijfers die Amazon begin deze maand deelde. De berekende 7,2 miljard dollar bezorgkosten betekenen het verschil tussen wat Amazon haar klanten rekent voor verzending (in de meeste gevallen gratis) en wat het zelf moet betalen om de bekende bruine dozen bij de klant geleverd te krijgen.

50 miljoen producten komen in aanmerking voor gratis verzending

Nu nam Amazon altijd al een verlies op de bezorging, maar door de steeds snellere verzending van steeds meer pakketjes worden die nettokosten alleen maar hoger. Ter vergelijking: vorig jaar maakte het nog ‘maar’ vijf miljard dollar verlies op de bezorging van haar producten. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Amazon nu 50 miljoen producten heeft die in aanmerking komen voor gratis bezorging, een stijging van 73 procent in vergelijking met een jaar daarvoor. Amazon bezorgt nu ook 40 procent meer vanuit de eigen distributiecentra voor Amazon’s eigen ecommerce-business en het Fulfillment by Amazon-programma voor partners.

Amazon - bezorgkosten

2,4 miljard dollar winst in 2016

Amazon wist desondanks vorig jaar een winst te boeken van 2,4 miljard dollar. Dat is een aardige stijging als je het vergelijkt met de 596 miljoen winst die het een jaar eerder wist te realiseren. Het verschil lijkt ‘m vooral te zitten in wat de cloud Amazon oplevert.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch