Amazon test bezorging in auto en huis

Amazon test bezorging in auto en huis

Amazon is bezig om de bezorging van online bestellingen nog verder te perfectioneren. Het is nu in verregaande gesprekken met een slimme-kentekenplaatfabrikant, zodat pakketjes in de kofferbak van auto’s kunnen worden bezorgd, en ontwikkelt zelf een slimme deurbel zodat bezorgers éénmalig toegang krijgen tot een woning.

Amazon is constant bezig om ervoor te zorgen dat consumenten nul aanleiding hebben om iets bij een ander te bestellen. Het heeft op veel fronten de concurrentie al gewonnen en gaat nu wéér een stapje verder. Bestellen bij Amazon moet er nu toe gaan leiden dat pakketjes gelijk bij de eerst bezorgpoging bij de consument terechtkomen.

Kentekenplaat doet dienst als sleutelkluis

Zo is het in gesprek met Phrame, “’s werelds eerste slimme kentekenplaat-frame”. Phrame is een soort kluisje achter een kentekenplaat, waar de auto-eigenaar zijn sleutels kan bewaren voor de pakketbezorger. De eigenaar kan de kluis op afstand ontgrendelen via zijn smartphone en zo toegang tot de auto verlenen aan anderen.


Ook zou Amazon volgens CNBC bezig zijn met de ontwikkeling van een slimme deurbel waarmee pakketbezorgers eenmalig toegang krijgen tot iemands huis, zodat ze pakketjes kunnen afleveren zonder dat daar iemand voor thuis hoeft te zijn. In Amerika worden veel pakketjes gewoon in de voortuin gelegd, wat regelmatig leidt tot ‘front porch parcel theft’. Webwinkels willen dit natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen en volgens Amazon kan het eenmalig toegang verschaffen tot iemands woning dit probleem oplossen.

Touwtje uit de deur

Het aantal diefstallen vanuit de voortuin zal op deze manier hoogstwaarschijnlijk wel afnemen, maar welke problemen ontstaan er als je pakketbezorgers toegang geeft tot je huis? Eerder deze maand was er op Facebook ophef ontstaan over een bezorger van PostNL die gebruik zou hebben gemaakt van het bekende touwtje uit de deur om een pakketje bij een consument af te leveren. Ook in België wordt er met bezorging in huis geëxperimenteerd, door de Antwerpse startup Parcify.

Last mile delivery optimaliseren

Het is in ieder geval niet de eerste keer dat Amazon bezig is met manieren om ‘je was niet thuis’-momenten te minimaliseren. Het heeft in verschillende landen Amazon Lockers geïnstalleerd, zodat consumenten hun bestellingen kunnen afhalen en het heeft met The Hub een dergelijk kluissysteem geïntroduceerd voor in de hal van flats en appartementsgebouwen.

 

Gerelateerde berichten